fallback

Петролът стигна шестмесечен връх

Тази сутрин цената на черното злато отстъпи леко от вчерашните рекордни стойности и към момента е на ниво от 63,88 долара

09:40 | 29.03.07 г.

Към момента майските фючърси на суровия петрол се търгуват на 63,88 долара за барел. Черното злато се понижи леко от нивата си вчера, когато пазарът затвори при цени от 64,08 долара за барел. Малко преди прекратяването на търговията в сряда петролът стигна 64,96 долара за барел, което бе и най-високата стойност от 6 месеца насам, след като Великобритания заяви, че временно прекратява дипломатическите връзки с Иран.

В Лондон сортът Брент също отчете леко понижение от 7 цента до 65,71 долара за барел.

Пазарите очакват развитието на ситуацията с 15-те британски моряци, арестувани от Иран на 23 март. Обвинението срещу тях е, че са навлезли в иранската част на реката Шат ал-Аараб и могат да бъдат съдени. От Лондон пък показаха GPS данни вчера, според които англичаните са били на 1,7 морски мили от границата с Иран в Ирак и следователно техният арест е „незаконен и несправедлив“, съобщи AP.

Британският премиер Тони Блеър обяви, че правителството му прекратява всякакви други преговори с Иран, освен тези, свързани с освобождаването на войниците. Според източници на Reuters британското правителство търси помощ от своите съюзници и дори има планове за акция за освобождаването на моряците.

Вчера иранският сателитен канал излъчи видеоматериал, който показва Фей Търни, единствената жена измежду 15 британски войници, да се извинява на иранския народ за навлизането в териториалните им води.

„Очевидно е, че ние прекосихме в техни (ирански) води“, коментира Търни. „Те бяха много приятелски настроени, много дружелюбни и много приятни хора, нямаше никаква агресия“.

Иранският министър на външните работи Манушер Мотаки съобщи вчера, че „дамата ще бъде освободена утре или вдругиден“, съобщиха от AP.

Видеоматериалът само добави напрежение към ситуацията и от британското правителство отказаха подробен коментар. Външният министър на Великобритания Маргарет Бекет намекна, че може Търни да е била принудена да направи публичното извинение.

Пазарите безспорно ще очакват развитието на ситуацията с 15 войници и докато това стане, инвеститорите ще калкулират в цената на петрола риска от евентуален военен конфликт.

„Просто не е ясно как ще се реши ситуацията“, заяви за Bloomberg Дейвид Мур, стоков стратег за Common Wealth Bank of Australia. Според специалиста ситуацията е много динамична и непредвидима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:12 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още