fallback

Али Бабаджан: След пет години Турция ще бъде изцяло променена

По думите на Бабаджан от 35-те глави, по които страната ще преговаря за членството, отворените са четири

14:14 | 20.03.07 г.
Автор - снимка
Създател

След пет години в Турция ще са осъществени множество реформи и страната ще бъде много променена. Промените ще бъдат направени независимо от хода на преговорите за членство в Европейския съюз. Това е заявил днес турският държавен министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан след среща при откриването на среща с председателя на Българската търговско-промишлена палата (БТТП) Божидар Божинов.
По думите на Бабаджан от 35-те глави, по които страната ще преговаря за членството, отворените са четири - промишлени политики, икономически политики, статистически политики и финансов контрол.
На въпрос, зададен от председателя на БТПП, какви мерки предприема турското правителство по отношение на защитата на интелектуалната собственост и регистрираните търговски марки, министър Бабаджан отговори, че нормативната база в това отношение е хармонизирана с европейските директиви. Предстои работа по създаването на контролните органи, които да налагат санкции при нарушения на правата на интелектуална собственост.
В отговор на въпрос какви реформи са направени с цел подобряване на бизнес средата в Турция държавният министър посочи намаляването на данъчните ставки, макроикономическите показатели, облекчен административен режим и редуциран разрешителен и лицензионен режим за стартиране на дейност.
Той представи Насърчителната програма на правителството с цел подобряване на икономическата среда в страната. В нея се поставя тежест не на секторното развитие на икономиката, а на научноизследователската дейност и преодоляване на различията между отделните области в страната – общо 81. В 49 от тях се предоставя безвъзмездно земя, дават се 50% субсидия за използваната от фирмата енергия, предвидени са субсидии за социални осигуровки на работниците и служителите във предприятията и фирмите, локализирани в тези области. Работещите в сферата на научноизследователската и развойна дейност са освободени от плащане на данък общ доход, посочи министър Бабаджан.
Външнотърговският оборот на Турция за 2006 г. възлиза на 220 милиарда долара. Икономическият ръст е над 7% за последните 5 години, бюджетният дефицит – 0,7% от БВП, привлечените чужди инвестиции са 20 милиарда долара, отбеляза турският държавен министър. Стокообменът с България за 2006 г. възлиза на повече от 3 млрд. долара - търговията е балансирана, а директните турски инвестиции са в размер на 600 млн. долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:49 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още