fallback

Роснефт купува активите на Юкос със заем от 22 млрд. долара

Кредитори са големи западни банки като Goldman Sachs Group Inc. и BNP Paribas SA

11:57 | 20.03.07 г.

Руската държавна нефтена компания ОАО Роснефт ще заеме 22 млрд. долара, с които ще закупи активи, включително тези на фалиралата ОАО Юкос, съобщи Bloomberg.
Бордът на директорите на Роснефт е одобрил два заема, единият от които е на стойност 13 млрд. долара, а другият е за 9 млрд. долара. Кредитори са големи западни банки като Goldman Sachs Group Inc. и BNP Paribas SA.
По-малкият заем е предназначен за подразделението на Роснефт – РН Развитие, което ще използва средствата от заема за закупуване на дела на Юкос в Роснефт, който е 9,4 на сто. Същият ще бъде предложен на аукцион на 27 март при първоначална цена 195,5 млрд. рубли, или 7,46 млрд. долара.
Другия заем Роснефт ще използва за придобиване на активите на Юкос, с които да разшири капацитета си.
Лихвите по двата заема варират с надбавка между 0,25 и 0,5 на сто над пазарните лихвени проценти.
От своя страна делът на Юкос в газовия монополист ОАО Газпром, който възлиза на 20%, ще бъде предложен на аукцион на 4 април.
Роснефт, която в момента е вторият по големина производител на нефт, купи през 2004 г. дела на Юкос в Юганскнефтгаз за 9,3 млрд. долара, след като руското правителство го продаде, за да бъдат изплатени дължимите данъци на Юкос към държавата.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:33 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още