fallback

В Калифорния спират „инвестициите в тероризъм“

Други щати, които ограничават инвестициите в компании, правещи бизнес с потенциални спонсори на тероризма, са Тексас, Мериленд и Ню Джърси

16:32 | 19.03.07 г.

Магистрати от Калифорния са предложили законопроект, който ще забрани на мениджъри на публични средства да инвестират в компании, развиващи бизнес с Иран, съобщи Bloomberg.

Ако законопроектът бъде одобрен, най-големият пенсионен фонд в САЩ, CALPERS, и учителският пенсионен фонд на Калифорния ще трябва да продадат акции във френската BNP Paribas, немската Siemens AG, италианската Eni Spa и много други.

CALPERS и учителският пенсионен фонд на Калифорния управляват инвестиции от общо 388 млрд. долара.

Законопроектът обхваща всички компании, инвестиращи в страни, за които Държавният департамент смята, че спонсорират терористични организации. Според един от поддръжниците на законопроекта - републиканецът Джоел Андерсън, този закон ще засегне инвестиции на стойност 24 млрд. долара.

Държави, за които Държавният департамент на САЩ смята, че финансират тероризъм, са: Судан, Куба, Северна Корея и Сирия.

Според някои обаче този закон няма да има значителен ефект върху терористичните организации, но пък ще засегне американските пенсионери. Според Улиям Райнш от National Foreign Trade Council истинските потърпевши от това законодателство ще са „пенсионирани пожарникари и полицаи“, тъй като пенсионните фондове ще бъдат принудени да продадат печелившите си хедж-фондове.

Това няма да бъде прецедент в законодателството на третия най-голям щат в Америка. Миналата година магистрати забраниха инвестициите в Судан.

Други щати, които ограничават инвестициите в компании, правещи бизнес с потенциални спонсори на тероризма, са Тексас, Мериленд и Ню Джърси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:53 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още