fallback

ЕК позволи на Словакия да ревалвира кроната

От 19 март Централната банка на Словакия ще ревалвира кроната с 8,5% до 35,4424 за евро

16:05 | 17.03.07 г.

Европейската комисия одобри исканията на Словакия за ревалвиране на словашката крона над нивата, които страната прие като условие за присъединяване към еврозоната, съобщава Блумбърг.
 
От 19 март Централната банка на Словакия ще ревалвира кроната с 8,5% до 35,4424 за евро. Съгласно правилата за присъединяване на страната към еврозоната, на словашката крона е позволено да се търгува в рамките на 15% под или над определения разменен курс.
 
Според финансовия министър Ян Початек, ревалоризацята на кроната е напълно оправдана, тъй като реално през последните години валутата значително е поскъпнала.
 
През миналата година словашката крона поскъпна спрямо еврото с 10 на сто в резултат на засиления икономически растеж в страната. През последните няколко години компании като PSA Peugeot Citroen и Kia Motors Corp отвориха свои заводи за производство на автомобили в Словакия. Спрямо долара кроната поскъпна с 20 на сто през миналата година.
 
На 8 март Словашката централна банка интервенира на валутния пазар, за да обуздае нейното поскъпване. Страната разполага с 14,7 млрд. чуждестранни валутни резеви.
 
Годишната инфлация във Словакия през февруари възлиза на 2%, а през миналата година БВП отбеляза ръст от 8,3%.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:33 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още