fallback

Щатските пазари се възстановяват след вчерашния спад

Слабата йена обнадежди японските износители, което изстреля нагоре азиатските пазари

10:14 | 15.03.07 г.

Dow Jones Industrial Average се покачи с 0,48 на сто вчера. Другите два основни индекса, S&P 500 и Nasdaq, скочиха също съответно с 0,67 на сто и 0,90 на сто.
Съвземането на акциите стана, след като пазарите преоцениха възможността за рецесия в САЩ и инвеститорите сметнаха, че проблемите с жилищната ситуация ще имат само ограничен ефект върху останалата част от икономиката.
Според говорител на Lehman Brothers, които са вторият най-голям американски поемател на емисии ипотечни облигации, рисковете в жилищния сектор са в границите на нормалното, съобщиха от Bloomberg.
По време на пазарната сесия във вторник финансовият сектор загуби над 2 на сто от пазарната си стойност поради страхове на инвеститори за възможна рецесия, причинена от проблемите в жилищния сектор на САЩ. Някои от най-лошо пострадалите компании бяха тези от сектора на ипотечното кредитиране поради нарасналия брой на лошите ипотечни заеми.
Вчера обаче именно финансовите компании и строителите бяха лидерите на американските пазари.
Книжата на Countrywide Financial Corp., един от големите ипотечни кредитори в САЩ, се покачиха с 2,7 на сто. Акциите на Bear Stearns Cos., най-големият поемател в САЩ на емисии ипотечни облигации, се покачиха с 1,6 на сто. Книжата на Toll Brothers, компания строяща жилища, скочиха с 3,6 процента.
Повишението на щатските пазари повлия и на азиатските. Nikkei 225, основният японски индекс, се повиши с 1,10 на сто рано тази сутрин. Хонконгският Hang Seng скочи с 0,86 на сто.
С връщането на доверието в американската икономика, която е и най-големият потребител на японски стоки, се повишиха цените на големите японски износители. Акциите на Canon Inc. нараснаха с 1,1 на сто. Книжата на Тоyota, която реализира повече от половината си продажби в Америка, скочиха с цели 1,6 на сто по време на азиатската пазарна сесия рано тази сутрин.
Японските инвеститори бяха обнадеждени и от отслабналата йена. Японската валута се търгуваше към 9:45 българско време на 117,264 йени за долар, и 154,90 йени за евро. Слабата йена прави износителите по-конкурентоспособни, тъй като намалява стойността на японските продукти.
Повечето европейски индекси паднаха вчера. Bloomberg European 500 се понижи с 2,59 на сто. Немският DAX падна с 2,66 на сто и се котираше на 6 447,70 към края на пазарния ден вчера. Може да очакваме, че оптимизмът, обхванал американските и азиатските пазари вчера, ще се пренесе и на стария континент и ще върне част от доверието на инвеститорите в европейските книжа.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:31 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още