fallback

Източноевропейска престъпна организация мами световни интернет брокери

Измамниците са купували по-ниско оборотни акции на щатската борса и след изкуствено повишаване на цените им са ги продавали

14:08 | 08.03.07 г.

Комисията по ценни книжа в САЩ (SEC) обяви снощи, че е разкрила участниците в престъпна група, успяла да открадне чрез финансови измами 733 хил. долара от клиенти на онлайн брокери, предаде Bloomberg.

Групата, състояща от 20 души от Русия, Латвия и Литва (както и на Вирджински острови), е използвала латвийския брокер JSC Parex Bank, като схемата включва някои от най-големите фирми за брокерски услуги по интернет като TD Ameritrade, E*Trade, Scottrade и дори Merrill Lynch. SEC е повдигнала обвинение срещу извършителите.

Участниците в групата са купували по-ниско оборотни акции на американската фондова борса. След изкуствено повишаване на цените на акциите, те са ги продавали и не след дълго книжата са стигали до първоначалните си нива.

Измамниците са използвали троянски коне и софтуер, който следи натиснати клавиши, за да откраднат паролите на клиентите на интернет брокерите. След това са прониквали в сметките на инвеститорите с техните онлайн посредници, ликвидирали техните позиции и са използвали средствата, за да закупят избраните от тях акции. Внезапното търсене, а и активното търгуване са ставали причина за бързото повишение в цените на книжата. След това участниците са продавали своите акции на изкуствено завишените цени. В момента, в който търсенето спира, акциите се сривали и така жертвите губели милиони.

Организацията е оперирала по този начин от декември 2005 до декември 2006 г. В схемата са били поне 15 акции от Nasdaq.

През декември Комисията по ценни книжа повдига дело срещу руски гражданин и един жител на Флорида, които по подобен начин са успели да откраднат съответно 354 000 и 83 000 долара.

Големите губещи в тази ситуация са интернет посредниците. По предварително сключено споразумение брокерите са задължени да компенсират клиентите си за всякакъв тип измами с техни сметки. Според данни, излезли вчера, Ameritrade са платили 4 млн. долара на пострадали клиенти, а E*Trade - 18 млн. долара.

За да компенсират своите клиенти, E*Trade трябваше да поемат загубите и да закупят 1 млн. акции на американска стриптийз компания, наречена BoysToys Inc. Други компании, които измамниците са използвали, са Bluefly Inc., занимаваща се с продажби на дрехи по интернет, BriteSmile Inc, продавач на технология за избелване на зъби, и Repligen corp., разработваща лекарства за аутизъм. Поради ниския инвеститорски интерес и малкия брой търговски оферти тези акции са по-лесни за такъв тип манипулиране от други, по-търгувани акции.

В доклад на комисията за миналата година Scottrade са споменати в 11 от 15 подобни измами, Ameritrade присъства 10 пъти, Schwab и Е*Trade - съответно 7 и 6 пъти; Merrill Lynch – само три пъти. Именно по-добрата интернет защита на нюйоркския брокер е дала старт на разследването, което доведе да замразяване на 3 млн. долара в латвийска банка на заподозрени по случая.

Това далеч не е първият случай, в който Комисията по ценни книжа повдига обвинение срещу източноевропейци. Преди година щатската преса разпространи скандален случай за търговия с вътрешна информация. В руска баня в Ню Йорк хърватинът Дейвид Пажин и Юджийн Плоткин от Goldman Sachs убеждават Станислав Шпигелман да им даде вътрешна информация за покупката на Reebok от Addidas и на Gillette Co. от P&G преди информацията да е станала публична. Търгувайки чрез сметки извън САЩ (лелята на Пажин в хърватско село закупува 2000 стокопции от Reebok), групата успява да спечели 7 млн. долара чрез общо 6 подобни вътрешни сделки.

Междувременно, Плоткин и Пажин успяват да внедрят хора в издателството на Business Week и така се добират до икономическото издание малко преди то да е достъпно за всички инвеститори. Така, търгувайки според информацията в изданието, в период от няколко месеца успяват да спечелят няколкостотин хиляди долара.

В началото на януари тази година Станислав Шпигелман бе осъден на три години затвор за предоставянето на информация на Пажин и Плоткин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:30 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още