fallback

Азиатските и американските пазари бързо възстановяват позициите си

Специалисти смятат, че пазарите са изгодно поле за инвестиции, тъй като повечето книжа са евтини в момента

10:03 | 07.03.07 г.

Стойностите на азиатските книжа нараснаха за втори пореден ден, след като вчера финансовият министър на САЩ Хенри Полсън разсея страховете за слабата световна икономика, съобщи Bloomberg. Най-много скочиха книжата на Китай, Малайзия и Филипините. Китайските бенчмаркове Shanghai и Shenzen 300 повишиха стойността си с 2.6 на сто, докато малайските и филипинските индекси - с по 3 на сто. Хонконгският Hang Seng се повиши до 19 169.26, което е със 141.39 пункта повече от стойността му вчера.

Според Том Мърфи, който управлява 1 млрд. долара в азиатски активи в австралийския клон на Deutsche Bank AD: „Доверието в акции ще се повиши.“ На 27-ми февруари започна спад по световните пазари, като причината за това бе разпродажбата на китайски книжа, която разклати доверието на инвеститори в рискови активи и преоцени световните индекси.

Но изглежда инвеститорите се съвземат от паниката и вероятно „биковете“ отново ще вземат инициативата след слабите пазарни сесии от предните няколко дни. „В момента пазарът е като мишена за дартс, има толкова евтини акции, че не може да не улучиш добра инвестиция“, коментира Патрик Чанг, специалист в SBB Asset Manegement в Куала Лумпур.

Йената изигра лоша шега на японския Nikkei 225. Тя отново стигна високи стойности и това бе причината книжата на най-големите износители в Япония, като Canon, да се обезценят и да повлекат след себе си бенчмарка. Индексът на 225-те най-големи компании в Япония, падна със 79.88 пункта, или 0.47 на сто.

Йената се търгуваше на 116.21 за долар като в началото на пазарния ден тя бе 116.89. Японската валута се повиши и спрямо еврото. Тя се разменяше рано тази сутрин за 152.45, значително повишение от 153.08 вчера.

Австралийският S&P/ASX 200 също се повиши. Средната стойност на 200-те най-големи компании в Австралия се вдигна с 0.93 на сто. Някои от най-добре представилите се компании на днешната сесия на пазара бяха Westpac Banking Corp., четвъртият по големина кредитор в Австралия, и Tabcorp Holdings Ltd. които се повишиха съответно с 1.1 и 3.1 на сто.

Dow Jones и S&P 500 също отчетоха повишение съответно от 1.30 и 1.55 на сто. По-волатилният Nasdaq отбеляза и по-висок растеж от другите американски бенчмаркове. Ръстът му стигна 1.9 на сто на вчерашната сесия. Акциите от финансовия сектор на САЩ бяха сред най-добре представилите се.

„Световните пазари по целия свят започват да се събуждат заради високите темпове на растеж на развиващите се пазари“, коментира Марк Мобиус от Templeton Asset Management Ltd., цитиран от Bloomberg. „Може да бъдем свидетели на по-висока възвръщаемост от развиващите се пазари отколкото на щатските или на тези от останалия свят“, допълва специалистът по развиващи се пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:35 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още