fallback

Грийнспан успокоява инвеститорите, шансът за рецесия в Щатите бил 30%

Въпреки оттеглянето си от публичния живот Грийнспан все още има значително влияние върху американските и световни пазари

12:46 | 06.03.07 г.

След изказването си отпреди няколко дни за възможна рецесия бившият президент на Федералния резерв Алън Грийнспан уточни в понеделник, че възможността за това не е голяма и според него шансът това да се случи е само една трета.

На 26-ти февруари т.г., Грийнспан изрази страховете си пред хонконгски икономисти, че има шансове Щатите да изпаднат в рецесия. Икономистът обаче не беше конкретен за вероятността това да се случи. Заради това изказване наследникът на Грийнспан - Бен Бернанке, трябваше да успокоява загрижени политици, че икономиката на Америка всъщност работи адекватно и изгледите са позитивни.

Въпреки оттеглянето си от публичния живот Грийнспан, който безспорно е един от най-известните икономисти от втората половина на 20-ти век, все още има значително влияние върху американските и световни пазари. В деня след изказването му за възможна рецесия в Хонконг, американската търговска камара докладва за спад от 2.7% в продажбите на невоенни инвестиционни стоки (с изключение на самолети). Лорънс Майър, бивш колега на Грийнспан, коментира, че пазарите са реагирали прекалено остро на думите на известния икономист, съобщи Bloomberg.

Уточнението на Грийнспан идва в момент, в който световните пазари отразяват объркването на инвеститорите за посоката, която ще поеме американската икономика. От една страна, проблемната ситуация при пазара на жилища в САЩ може да повлече след себе си американската икономика и да принуди Федералния резерв да намали лихвените проценти, за да стимулира кредитирането. Това може да окаже негативен ефект и върху стойността на американската валута. Отчасти изказването на Грийнспан бе мотивирано именно от това. От друга страна, американският финансов министър Хенри Полсън успокои инвеститорите, като заяви, че световната и американската икономика са силни, а ефектът от занижените продажби на жилища ще бъде минимален.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:56 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още