fallback

HSBC обезценява общия размер на активите си с 11 млрд. долара

Голяма част от семействата с нисък доход в Щатите не са успели да погасят задълженията си по ипотечните кредити

15:32 | 05.03.07 г.

Базираната в Лондон банка HSBC (Hong Kong and ShangHai Banking Corporation) обяви обезценка от 11 млрд. долара, съобщи Times Online. Значителната обезценка представлява 30% от оперативната печалба на банката, която е 30 млрд. долара и около половината от чистата печалба на банката преди данъците, която се очаква да бъде малко над 22 млрд. долара. Президентът на банката Стивън Грийн и нейният изпълнителен директор Майк Геохегън оповестиха драстичната мярка, като за причина за нея посочиха големия обем на лоши кредити в щатския клон на HSBC.

Голяма част от семействата с нисък доход в Щатите не са успели да погасят задълженията си по ипотечните кредити, отпуснати от банката. Размерът на лошите кредити за 2006 г. се оказа с 1,75 млрд. долара по-голям от този през 2005 г., което е с 20% повече от прогнозите на анализатори и инвеститори.

Ескалиращите проблеми на HSBC хвърлят сянка на съмнение върху решението на банката да купи Household, финансова организация, занимаваща се именно с отпускане на рискови ипотечни заеми.

Породи се и вълна от критики от акционерите на банката, насочени към Грийн и начина на управление. Това бе причина говорители на банката да признаят, че не са очаквали обемът на лошите кредити в САЩ да бъде толкова голям и че са подценили значително негативния потенциал на американския ипотечен пазар.

HSBC затвори в Лондон на стойност от 886 пенса за акция – с 10 пенса по-малко от последната най-ниска стойност на акциите за последните 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:46 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още