fallback

Петролът с първо понижение за последните осем дни

В петък лекият суров петрол с доставка през април отчете спад от 36 цента до ниво от 61,64 долара за барел на борсата в Ню Йорк, като за седмицата отбеляза леко повишение от 0,8%

16:48 | 03.03.07 г.
Автор - снимка
Създател

В петък петролните фючърси затвориха на отрицателна територия за пръв път от осем дни, повлияни от общия спад на фондовите пазари.

Основните борсови индекси в САЩ регистрираха най-силното си седмично понижение за последните четири години и „занулиха“ постигнатите печалби от началото на годината. Резкият спад бе провокиран от панически разпродажби на китайската фондова борса в началото на седмицата, които в следващите няколко дни се пренесоха и на европейските пазари.

Според анализатори, голяма част от пазарните участници приемат тенденциите на фондовия пазар като индикатор за цялостната макроикономическа ситуация. Това дава повод за притеснения относно евентуално забавяне на икономическия растеж в световен мащаб, които дават отражение и на стоковите пазари.

В петък лекият суров петрол с доставка през април отчете спад от 36 цента до ниво от 61,64 долара за барел на борсата в Ню Йорк, като за седмицата отбеляза леко повишение от 0,8%. Природният газ поевтиня с над 7% на седмична база, а златото и среброто отчетоха понижения съответно от 6% и 12%.

Известна подкрепа на цените оказва понижението на запасите от бензин в САЩ. За седмицата до 23 февруари те са намалели с 1,94 млн. барела до ниво от 220,2 млн. барела, което е с 2,1% по-ниско от съответния период на миналата година, показаха данни на енергийното министерство на страната, публикувани през седмицата. Същевременно потреблението остава на сравнително високи нива от 9,1 млн. барела дневно, или 3,6% над нивата от съответния период на миналата година.

Според експерти, ако запасите продължат да „изтъняват“ през следващите няколко седмици, може да се очаква и отражение върху цените във възходяща посока. Летният сезон е характерен със засилено потребление на автомобилни горива в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:04 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още