fallback

Петролът на най-високо ниво от 22 декември

Цените на лекия суров петрол се повишиха тази сутрин с 30 цента до 62,03 долара за барел

10:30 | 02.03.07 г.

Цените на лекия суров петрол се повишиха тази сутрин с 30 цента до 62,03 долара за барел. Това е най-високата цена на петрола от 22 декември насам. Така пазарът на петрол си пое глътка въздух, след като спадът на световните фондови борси от последните няколко дни породи страхове за бъдещето търсене на суровината, коментира Тим Евънс, цитиран от Асошиейтед Прес. На 28 февруари петролът падна до 59.92 долара.

В сряда енергийното министерство на САЩ съобщи, че търсенето на петролни продукти за последните 4 седмици е със 7.5% по-високо от това за същия период миналата година.

Растежът на международните петролни пазари има ефект и върху продажбите на бензин на дребно. Цената на бензин на дребно стигна до 2.40 долара за галон. Том Колза от Ойл Праис Информейшън Сървиз прогнозира, че търсенето ще продължи да се увеличава и цената на дребно ще достигне до 2.50 до края на този месец, съобщи АП.

Въпреки повишеното търсене на петрол обаче някои трейдъри остават колебливи: „Трейдърите на петрол са разкъсани на две. Те искат да поставят дълги позиции на този пазар, тъй като търсенето на петрол е много високо“, коментира Алън Флин, анализатор за Аларон Трейдинг Корпорейшън в Чикаго. По думите му макроикономическите показатели карат инвеститорите да са по-внимателни.

Според него причината за колебанието на инвеститорите е спадът на Dow Jones от 34 пункта вчера и високата корелация между фондовите и петролните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:27 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още