fallback

Петролът губи позиции след спад на световните фондови пазари

Вчера Dow Jones Industrial Average се понижи с 3,3% - най-силният му спад от 11 септември 2001 година насам

10:31 | 28.02.07 г.
Автор - снимка
Създател

Днес петролът регистрира първото си понижение за последните няколко сесии, повлиян от спада на международните фондови пазари. Според анализатори, цитирани от Bloomberg, понижението на индексите предизвиква опасения за забавяне на икономическия растеж и евентуален спад в търсенето на петролни продукти.

Вчера Dow Jones Industrial Average се понижи с 3,3% до ниво от 12 216,24 пункта, регистрирайки най-силния си спад от 11 септември 2001 година насам, когато бе извършено терористичното нападение срещу Световния търговски център. Широкият индекс S&P 500 загуби 3,5% от стойноста си до 1 399,04 пункта, като само две от включените в индекса компании не затвориха на отрицателна територия.

Разпродажбата стартира на фондовата борса в Китай, където основният борсов индекс регистрира най-силното си понижение от 1997 година насам. SSE Composite Index загуби 9,2% от стойността си, след като правителството на страната предприе мерки за ограничаване на спекулациите с ценни книжа, довели капитализацията на китайската борса до рекордни стойности.

Днес фючърсите на лекия суров петрол се понижиха с 1,10 долара (1,8%) до 60,36 долара за барел, след като вчера отчетоха лек ръст от 7 цента до 61,46 долара за барел.

Китай е сред най-големите потребители на петролни продукти в света и евентуално забавяне на местната икономика би оказало силно негативно влияние на цената на черното злато, смятат експерти.

Евентуална подкрепа на цената биха могли да окажат седмичните данни за запасите от петрол в САЩ, които ще бъдат публикувани по-късно днес. Прогнозите относно запасите от суров петрол са за повишение от 2 млн. барела на седмична база, докато запасите от бензин и петролни дестилати според очакванията на анализаторите са се понижили съответно с 1,5 млн. барела и 2,6 млн. барела за седмицата до 23 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:01 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още