fallback

Рекордна оферта от 45 млрд. долара за американската енергийна група TXU

Предишната най-мащабна сделка бе реализирана от фонда Blackstone, който плати $39 млрд. за компанията за недвижими имоти Equity Office Properties Trust

09:52 | 27.02.07 г.
Автор - снимка
Създател

Консорциум от инвеститори, оглавяван от фондовете KKR и Texas Pacific, предложи рекордните 45 млрд. долара, за да придобие американската енергийна група TXU, съобщи АФП.
Информацията за предложението беше разгласена от щатската преса през уикенда, след което бе обявена официално от компаниите в понеделник.
Двата инвестиционни фонда Kohlberg Kravis Roberts (KKR) и Texas Pacific Group са едни от най-големите в страната и осъществиха множество придобивания през последните няколко месеца. Освен тях, в консорциума влизат още инвестиционната банка Goldman Sachs и няколко други финансови институции.
Обявената цена, в която са включени и дълговете на TXU, представлява истински рекорд сред извършените досега закупувания от инвестиционни фондове. Самото придобивано предприятие е най-големият регионален производител на електричество в Тексас. Предишната най-мащабна сделка бе реализирана от американския фонд Blackstone, който в началото на февруари плати 39 млрд. долара за компанията за недвижими имоти Equity Office Properties Trust.
Настоящото закупуване е рядкост за американския енергиен сектор, в който инвестициите на фондовете се сблъскват със строга регулация, като все още не е напълно сигурно дали сделката ще бъде осъществена.
Няколко подобни планове за придобивания вече се провалиха, след като щатът Аризона отказа през 2004 г. закупуването на местния енергопроизводител UniSource Energy от консорциум, предвождан от KKR. Година по-късно Texas Pacific, който искаше да придобие енергийната компания Portland General Electric, също не успя да постигне целта си.
Ето защо в предложението за TXU купувачите са предвидили няколко точки, които биха могли да изкушат властите и да доведат до одобрение на сделката. Сред козовете на консорциума е обещанието да замрази част от проектите на TXU, което би имало благотворно въздействие върху околната среда – така от предвидените 11 нови производствени мощности евентуалният нов собственик ще изгради едва три. Освен това консорциумът обещава понижаване на цените на електроенергията с 10%. Тази промяна ще засегне около 2,2 млн. души, чиито домакинства се обслужват от TXU.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:37 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още