fallback

Петролът отчита спад въпреки нарастващото напрежение около Иран

Фючърсите на лекия суров петрол с доставка през април се понижиха с 0,9% днес до ниво от 58,33 долара за барел

10:25 | 21.02.07 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът продължи спада си по време на днешната азиатска сесия, повлиян от настъпващото затопляне в САЩ и Европа. Пазарните участници са на мнение, че през следващите седмици търсенето на отоплителни горива ще се задържи под нормалното за сезона.

Фючърсите на лекия суров петрол с доставка през април се понижиха с 0,9% днес до ниво от 58,33 долара за барел. Вчера на борсата в Ню Йорк черното злато поевтиня с 1,7 на сто до ниво от 58,85 долара за барел.

Понижението стана факт въпреки нарастващото политическо напрежение около ядрената програма на Иран. Срокът, който ООН даде на страната за спиране на процедурите по обогатяване на уран, изтича днес. Според представители на правителството на САЩ програмата на Иран е насочена към производството на ядрени оръжия. Президентът на страната Махмуд Ахмадинеджад отхвърля твърденията и поддържа тезата, че обогатяването на урана е с цел захранване на електроцентрали.

В региона на Персийския залив вече се намират два американски самолетоносача. Според анализатори, евентуален удар срещу Иран би довел до остра реакция на световните финансови пазари.

През протока Хормуз, който свързва Иран и Оман, преминава около една четвърт от световните петролни доставки. Ако се стигне до прекъсване на това трасе, последиците ще са непредвидими, смятат експерти, цитирани от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:33 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още