fallback

Индийската офанзива продължава, Hindalco купува Novelis за 6 млрд. долара

Това е най-голямото придобиване на северноамериканска компания от индийска група

11:36 | 12.02.07 г.
Автор - снимка
Създател

Най-големият производител на алуминий в Индия Hindalco ще купи американската компания Novelis в сделка на стойност 6 млрд. долара, съобщи АФП. Обявеното придобиване е поредното доказателство за индийската офанзива на Запад, десет дни след закупуването на европейската металургична група Corus от Tata Steel.

Hindalco Industrie, филиал на Aditya Birla, очаква да финализира придобиването през второто тримесечие на 2007 г. Сделката трябва да получи одобрението на акционерите на Novelis, като Управителният съвет на базираната в Атланта компания вече даде единодушното си съгласие за операцията.

„Това е най-голямото придобиване на северноамериканска компания от индийска група, което ще ни изпрати директно в класацията на Fortune на 500-те най-големи компании“, заяви Кумар Мангалам Бирла, президент на Aditya Birla.

Novelis е един от пазарните лидери за алуминиеви продукти в Европа и Азия, присъства в 11 страни и има 12 500 служители в световен мащаб. Годишният оборот на компанията възлиза на около 8,4 млрд. долара. Фирмата е бивше подразделение на канадския алуминиев гигант Alcan и сред основните й клиенти са General Motors и Coca-Cola.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:45 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още