fallback

Общо 1,5 млн. служителки съдят Wal-Mart за дискриминация

Обвиненията срещу веригата са, че плаща по-малко на жените отколкото на мъжете, както и че силният пол по-често получава повишения

10:08 | 07.02.07 г.
Автор - снимка
Създател

Wal-Mart, най-голямата верига от магазини в света, е заплашена от колективна жалба заради дискриминация срещу жените, съобщи АФП. В жалбата може да се включат около 1,5 млн. бивши и настоящи служителки на компанията след като съд в Сан Франциско разреши процедурата. Тричленен състав на Федералния съд в Сан Франциско потвърди във вторник съдебно решение от юни 2004 г., който даде статут на „колективна жалба“ на оплакване от шест служителки на Wal-Mart. Те обвиниха веригата, че плаща по-малко на жените отколкото на мъжете, когато се отнася за една и съща позиция, както и че силният пол по-често получава повишения.

От Wal-Mart заявяват, че ще поискат съда да преразгледа решението си, като делото бъде разгледано от 16-членен състав. Ако и тогава не бъде постигнат желаният от компанията изход, то тя ще се обърне към Върховния съд.

Статутът на колективна жалба позволява на всяка жена, която е станала жертва на дискриминация в рамките на компанията, да получи при доказване на щетата същите обезщетения, както и завелите делото.

Според съда, взел решението във вторник, жалбата може да засегне 1,5 млн. настоящи и бивши служителки на Wal-Mart – всяка една от жените, работили в някой от 3400-те магазина на веригата от 1998 г. Това би създало най-големия процес по колективна жалба в съдебната история на САЩ.

Wal-Mart иска всяка жалба да се разглежда поотделно, като отрича обвиненията. За да се аргументират, от компанията посочиха, че един подобен процес може да доведе до обезщетения в размер на „милиарди долари“.

Първоначалната жалба от шестте служителки беше подадена през 2001 г., но по нея не беше произнесено решение до 2004 г., когато беше постигнат исканият резултат.

От своя страна, във вторник от Wal-Mart заявиха, че имат „солидни аргументи“ и че са много оптимистично настроени относно шансовете за получаване на преразглеждане на решението, защото „то противоречи на множество решения на Върховния съд и на съдилищата навсякъде в страната, които отхвърлят подобен подход“.

По същество по случая компанията се защитава от обвиненията, напълно отричайки ги, и посочва, че жалбите са „твърде субективни“ и че не са нито представителни, нито общи, нито типични за жените, които работят в компанията.

„Wal-Mart следва политика, която е силно антидискриминационна. Вътрешно проучване показва, че в 90% от магазините ни няма никакво статистическо неравенство в броя на служителите жени и мъже, а в 25% от обектите жените са на ръководни постове“, се казва в съобщение на веригата.

От групата уточняват, че този случай няма да има влияние върху финансовите резултати за 2007 г. и че не са предвидили да заделят резерви заради процеса.

През октомври Wal-Mart беше осъдена да плати над 78 млн. долара заради нарушения на трудовото законодателство след подадена колективна жалба от служители, които са били принуждавани да работят и през времето, определено за почивка. По време на търговията в Ню Йорк във вторник акциите на компанията отбелязаха ръст от 0,12% до ниво от 48,58 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:44 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още