fallback

Путин шокира Европа с искане за "газов ОПЕК"

Вероятността за създаването на голям газов картел отдавна тревожи Европа, но досега анализаторите бяха по-скоро скептични към възможността за осъществяване на проекта

10:54 | 02.02.07 г.
Автор - снимка
Създател

Идеята за газов ОПЕК е интересна. Ще помислим по този въпрос, заяви Путин. Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин предизвика истинска сензация в четвъртък, като заяви, че смята за „интересна“ идеята за създаването на „газов ОПЕК“, съобщи АФП. Вероятността за създаването на голям газов картел отдавна тревожи Европа, но досега анализаторите бяха по-скоро скептични към възможността за осъществяването на проекта.

„Идеята за газов ОПЕК е интересна. Ще помислим по този въпрос“, заяви Путин по време на годишната си пресконференция в Кремъл. „Вече се опитваме да координираме усилията си на пазарите на трети страни“, каза той, имайки предвид под „ние“ големите производители на газ.

„Не искаме да създаваме картел, но ще бъде добре да координираме дейността си, за да осигурим надеждни доставки на потребителите“, допълни руският президент.

Иранският духовен водач Али Хаменей намекна в неделя, че Русия и Иран основават „организация, подобна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), която ще има за цел сътрудничество в газовия сектор“.

В края на януари Русия подписа с Алжир протокол за засилване на сътрудничеството между двете страни в областта на енергетиката, което предизвика нервни коментари от страна на Европейския съюз. Европейският комисар по енергетиката Андрис Пиебалгс призова Москва и Алжир да обяснят „намеренията“ си и последиците за европейските потребители.

Русия и Алжир, заедно с Норвегия, са основните доставчици на газ за ЕС.

Според АФП Владимир Путин е заявил още, че желанието на Европа да намали зависимостта си от Русия „не го плаши“, като, от своя страна, Москва търси нови пътища за доставки на различни пазари, сред които е и този на Китай.

Русия държи близо 30% от газовите резерви в света и е най-големият световен производител на газ с добити 656 млрд. куб. м от суровината през 2005 г. Иран има вторите по големина резерви, но среща трудности при развитието на износа си заради наложени санкции от САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:29 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още