fallback

Петролът приключи седмицата с ръст, щатските индекси затварят "на червено"

Метеорологичните условия в САЩ ще определят за движението на петрола през следващите няколко седмици, смятат анализатори

11:39 | 27.01.07 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът приключи седмичната търговия с повишение и в петък затвори над 55 долара за барел, подкрепен от застудяването в североизточните части на САЩ, което кара пазарните участници да очакват засилено търсене на горива за отопление.

Според анализатори, метеорологичните условия в Щатите ще са определящи за движението на цените през следващите няколко седмици. В петък температурите в Ню Йорк се понижиха до най-ниските си стойности за последните две години.

Фючърсите на черното злато с доставка през март регистрираха повишение от 3,8% на седмична база до ниво от 55,42 долара за барел. Цените на горивото за отопление нараснаха с 5,1% за петте дни до 1,5914 долара за галон, а бензинът поскъпна с 5,6% до 1,4834 долара за галон.

През седмицата също така бяха обявени намеренията на САЩ за предстоящи големи покупки, с цел увеличение на стратегическите петролни резерви на страната. Във вторник представители на енергийното министерство заявиха, че през пролетта на 2007 година се предвижда увеличение на стратегическия резерв с 11 млн. барела, като дневното нарастване ще е около 100 хил. барела.

От 1 февруари влиза в сила предприетото от ОПЕК свиване на петролния добив с 500 хил. барела дневно. Според представители на картела, предприетите мерки вече дават своя резултат и оказват подкрепа на цените. През ноември миналата година от ОПЕК намалиха производството с 1,2 млн. барела на ден.

Седмицата приключи негативно за щатските индекси. S&P 500, Dow Jones Industrial Average и Nasdaq Composite загубиха по 0,6% до нива съответно от 1 422,19 пункта, 12 487,02 пункта и 2 435,49 пункта.

Според анализатори, на фондовия пазар се усеща несигурност относно лихвените нива в страната и вероятността от евентуална по-дълбока корекция, след почти непрекъснатият ръст през последните шест месеца.

Златото повиши стойността си с 1,3% на седмична база до ниво от 644,70 долара за тройунция. В четвъртък ценният метал достигна най-високото ниво от август 2006 година насам – 654 долара за тройунция, но в петък отстъпи част от спечелените позиции.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:46 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още