fallback

Петролът се задържа около 55 долара за барел

Черното злато повиши стойността си заради информацията за предстоящо увеличение на стратегическите петролни резерви на САЩ

11:11 | 24.01.07 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът се търгува на нива около 55 долара за барел днес. Вчера черното злато повиши стойността си заради информацията за предстоящи големи покупки на суровината от САЩ с цел увеличение на стратегическите петролни резерви на страната.

Вчера на борсата в Ню Йорк петролните фючърси с доставка през март поскъпнаха с 4,7% до ниво от 55,04 долара за барел, което е най-силното дневно повишение от 20 ноември миналата година. По време на днешната азиатска сесия суровината загуби 19 цента до 54,85 долара за барел, а сортът Брент поевтиня с 15 цента до 55,95 долара за барел.

Вчера представители на енергийното министерство на САЩ заявиха, че през пролетта на 2007 година се предвижда увеличение на стратегическия резерв на страната с 11 млн. барела, като дневното нарастване ще е около 100 хил. барела.

Според анализатори, увеличението на резерва ще окаже подкрепа само в краткосрочен план, тъй като на по-късен етап складираните количества могат да окажат и противоположен ефект, задържайки цените на по-ниски нива.

Други експерти пък са на мнение, че подобна стъпка е силно позитивна, имайки предвид и мерките, които Китай предприема в тази посока. През декември страната е закупила 12,4 млн. барела суров петрол, което е с над 50% повече от предходния месец.

Застудяването в САЩ през последната седмица също оказва позитивно влияние на цената, като очакванията на анализаторите са за спад на запасите от петролни дестилати (в това число гориво за отопление) с 800 хил. барела за седмицата до 19 януари. Данните ще бъдат публикувани по-късно днес. Експертите очакват ръст на запасите от суров петрол и бензин съответно от 1,1 млн. барела и 1,3 млн. барела на седмична база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:53 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още