fallback

Apple на върха с 21 млн. продадени iPod-а, бъдещето е неясно

Изглежда, че все повече хора се питат докога ще продължи стремителният растеж на компанията

10:53 | 18.01.07 г.
Автор - снимка
Създател

Американският гигант Apple триумфира в сряда с впечатляващи тримесечни резултати, белязани от продължаващия световен успех на плейъра iPod, но анализатори се опасяват от мрачно бъдеще за компанията заради скандала със разкритите злоупотреби с опции върху акции, повлияли върху резултата за 2002 г.

За тримесечието, приключило в края на декември, Apple е продала 21 млн. преносими плеъйра, което е рекордно ниво, надминаващо всички обявени преди това очаквания, съобщи АФП. Генерираните 3,4 млрд. долара от тези продажби представляват почти половината от общия размер на продажбите за периода и са повече от сумата, която са донесли реализираните компютри. Продажбите на музика от сайта iTunes пък са скочили с 30%.

Така главно благодарение на iPod групата регистрира ръст от 78% в печалбата си за тримесечието до 1 млрд. долара спрямо 565 млн. долара година по-рано. Оборотът за периода възлиза на 7,1 млрд. долара (покачване от 24,5%), а печалбата на акция е 1,14 долара.

Резултатите надминаха очакванията на анализаторите за продажби от 6,4 млрд. долара и печалба на акция в размер на 78 цента. Групата е продала и 1,6 млн. компютъра, което е ръст от 28% спрямо същото тримесечие на предходната година, дължащ се на засиленото търсене на преносими компютри.

Сега надеждите на компанията са съсредоточени в новата инициатива Apple TV и в революционния iPhone. Изглежда обаче, че добрите резултати и смелите планове предизвикаха известни съмнения на пазара и малко след обявяването на данните акциите на компанията леко се понижиха до ниво около 94,17 долара, след като бяха затворили редовната борсова сесия в Ню Йорк със спад от 2,21% до 94,95 долара.

„Изчакваме отговорите на определен брой въпроси относно новите продукти и възвръщаемостта от тях“, подчертават анализатори на Deutsche Bank. „Предвижданията ни за компанията ще бъдат преразгледани, ако тя не успее да се наложи на изключително конкурентния пазар на мобилните телефони“, допълват от JPMorgan.

Много наблюдатели се притесняват от високата цена на iPhone (499 долара) и от факта, че за момента може да бъде продаван само на абонати на оператора Cingular. Дори самото име на продукта буди тревоги, след като Cisco обяви, че то се ползва неправомерно, тъй като именно те са собственици на марката iPhone.

Но най-черната точка в бележника на Apple си остава воденото в момента разследване върху начина, по който са били отчетени разпределени стокопции през 2002 г., който хвърля сянка върху почтеността на Стив Джобс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:18 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още