fallback

Застудяването в САЩ подкрепя цените на петрола

Фючърсите на лекия суров петрол с доставка през март поскъпнаха с 36 цента до 52,60 долара за барел

10:02 | 18.01.07 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът отчете леко повишение по време на днешната азиатска сесия, подкрепен от застудяването в САЩ, което кара пазарните участници да очакват засилване на търсенето на горива за отопление.
Фючърсите на лекия суров петрол с доставка през март поскъпнаха с 36 цента до 52,60 долара за барел. Сортът Брент добави 47 цента към стойността си до ниво от 53,25 долара за барел.
Според анализатори скромното повишение на цените след достигнатото 19-месечно дъно се дължи както на прогнозите за по-ниски температури през идните седмици, така и на силната подкрепа, която оказва психологическото ниво от 50 долара за барел. Някои експерти пък са на мнение, че застудяването в САЩ няма да има дългосрочен ефект, тъй като краят на зимния сезон не е далече, а запасите от горива са достатъчни.
Петролът загуби близо 16% от началото на тази година. От 1 февруари влиза в сила решението на ОПЕК да намали производството с 500 хил. барела дневно с цел да се стабилизира пазара. През ноември от картела предприеха свиване на добива с 1,2 млн. барела дневно.
По-късно днес се очаква енергийното министерство на САЩ да публикува седмичните данни за запасите от горива и суров петрол. Според анализатори всяко по-значително нарастване на запасите би оказало негативно влияние на цената на черното злато, тъй като на пазара вече се усеща свръхпредлагане.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:53 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още