fallback

Швейцария планира двойно увеличение на данъците за богатите чужденци

В момента данъчните приходи от чуждестранните богаташи възлизат на средно малко над 75 хил. швейцарски франка (47 хил. евро) на човек

17:26 | 16.01.07 г.
Автор - снимка
Създател

Швейцария планира да удвои данъка, който плащат богатите чужденци, живеещи в страната, съобщи АФП. Намеренията за промяната идват на фона на разрастващия се спор с Франция около „данъчните подаръци“, които предлага Швейцария на милиардерите.

Двайсет и шестте кантона могат да решат в петък да увеличат двойно приходите си от данъци. По информация на местните власти около 3600 богати чужденци са се преместили в страната, привлечени от данъчната система. Голяма част от тях са известни личности, чиито имена редовно присъстват в световните медии, като например Джони Холидей, Михаел Шумахер и др.

В момента данъчните приходи от чуждестранните богаташи възлизат на средно малко над 75 хил. швейцарски франка (47 хил. евро) на човек, или общо над 260 млн. франка (163 млн. евро). Идеята е прибираната сума да нарасне до 500-600 млн. франка. Основното предимство в системата за облагането на чужденците е това, че всеки един от чуждестранните граждани има възможност за пряко договаряне на дължимия данък с местните власти, които разглеждат начина му на живот и оценяват дължимото с формула на базата на годишната наемна стойност на жилището му. Според извършено наскоро проучване 59% от швейцарците не одобряват този механизъм, до който те нямат достъп. Твърде е възможно обаче удвояването на данъците да не е със задължителен характер за кантоните, които ще продължат да се конкурират помежду си за привличането на повече чужденци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:28 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още