fallback

Китай отваря търговията си с услуги със страните от Югоизточна Азия

Споразумението, което влиза в сила през юли, е стъпка към създаването на най-голямата зона за свободна търговия в света

09:46 | 15.01.07 г.
Автор - снимка
Създател

Китай подписа споразумение с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия за свободна търговия в някои от секторите на услугите, съобщи Ройтерс. Споразумението, което влиза в сила през юли, е стъпка към създаването на най-голямата зона за свободна търговия в света.

Преди година и половина Китай и страните от Югоизточна Азия освободиха търговията с над 7 хил. продукта. Плановете на правителствата в региона предвиждат до 2015 година пазарите на Китай и Югоизточна Азия да се обединят напълно.

Благодарение на новото споразумение компаниите от региона ще имат достъп до едни от най-бързоразвиващите се сектори в Китай като банковото дело, информационните технологии, бизнеса с недвижими имоти, образованието, транспорта и строителството. Също така то ще спомогне за свиването на значителните търговски дефицити на страните от Югоизточна Азия, успокоявайки страховете, че разширяването на техните търговски връзки с Китай би било негативно за малките и средни предприятия.

Азиатският бизнес се надява, че ще има възможност да се включи в подготовката и провеждането на летните Олимпийски игри в Пекин през 2008 година и Световното изложение в Шанхай през 2010 година.

В Асоциацията на страните от Югоизточна Азия влизат Виетнам, Тайланд, Сингапур, Филипините, Мианмар, Малайзия, Лаос, Индонезия, Камбоджа и Бруней. Населението им е общо 500 млн. души, а това на Китай - 1,2 млрд. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:45 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още