fallback

Световната банка: Предстои забавяне на глобалния икономически ръст

Според кредитната институция световният икономически ръст ще достигне 5,1% през тази година и 4,5% през следващата

12:03 | 13.12.06 г.
Автор - снимка
Създател

Глобалната икономика е достигнала повратна точка и предстои забавяне на растежа, се казва в доклад на Световната банка, цитиран от Ройтерс. Според базираната във Вашингтон кредитна институция, световният икономически ръст ще достигне 5,1% през тази година, като през следващата ще се забави до 4,5%, а през 2008 ще бъде 4,6%.

Развиващите се икономики са основната движеща сила, като през 2006 се очаква техният икономически растеж да достигне 7%, се посочва още в доклада. Прогнозите за 2007 и 2008 година са съоветно за ръст от 6,4% и 6,1%. За сравнение, развитите икономики ще отбележат ръст от едва 3,1% тази година и съответно 2,4% и 2,8% през 2007 и 2008.

Според доклада на Световната банка все още е възможно плавно „приземяване“ на икономиката, въпреки че понижението на недвижимите имоти в САЩ може да доведе до по резки сътресения и дори рецесия, която би оказала силно негативно влияние в глобален мащаб.

От финансовата институция посочват още, че забавянето на икономическия растеж вероятно ще доведе до известен спад в цените на суровините. Това би предизвикало трудности в някои развиващи се страни, които досега успяваха да избегнат проблемите с баланса по текущата сметка.

Очакванията на Световната банка за са спад в цените на петрола до 56 долара за барел средно за 2007 година и до 53 долара през 2008 в резултат на повишение на запасите и успокояване на глобалното търсене. Въпреки това от институцията предупреждават, че ако мерките за забавяне на икономики като китайската, индийската и аржентинската се окажат неуспешни, инфлацията в тези страни може да се увеличи значително.

Относно Китай перспективите остават положителни според Световната банка, като икономическият растеж вероятно ще се понижи под 10% за първи път през последните няколко години. Прогнозите сочат повишение на брутния вътрешен продукт на страната с 9,6% догодина и с 8,7% през 2008.

Развитието на глобализацията ще доведе до значително нарастване на средните доходи през следващите 25 години, се казва още в доклада. Според Световната банка това би могло да има и негативни последствия, свързани с увеличаване на социалните неравенства и екологичните проблеми.

Глобалната икономика ще нарасне до 72 трилиона долара през 2030 година от 35 трилиона през 2005, подкрепена основно от развиващите се страни, сочат прогнозите на институцията. За този период жизненият стандарт в държави като Китай, Мексико и Турция може почти да се изравни с този на страни като Испания в момента, смятат още от Световната банка.

Броят на хората, които живеят с по-малко от един долар на ден, ще се понижи до 550 милиона до 2030 година в сравнение с 1,1 млрд. към момента, но африканските държави вероятно ще продължат да бъдат сред най-бедните, се посочва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:21 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още