fallback

Петролът с трети пореден спад след данните за запасите в САЩ

Вчера бяха изнесени данните за петролните запаси в САЩ, които регистрираха спад за втора поредна седмица от 1,1 млн. барела до 339,7 млн. барела

11:19 | 07.12.06 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът регистрира леко повишение в началото на днешната европейска сесия, след като вчера на борсата в Ню Йорк приключи на отрицателна територия за трети пореден ден.
Вчера бяха изнесени данните за петролните запаси в САЩ, които регистрираха спад за втора поредна седмица от 1,1 млн. барела до 339,7 млн. барела към 1 декември. Дестилираните горива, които включват гориво за отопление и дизел, бележат девети пореден седмичен спад от 400 хил. барела до 132,4 млн. барела. За деветте седмици понижението възлиза на 19,1 млн. барела.
Според анализатори очакванията на пазара са били за по-голям спад, имайки предвид застудяването в западните щати, което е и причина за поевтиняването на черното злато. Междувременно бяха публикувани и данните за степента на използване на производствените мощности в рафинериите, която се повишава до 90,5% от 88,1% за предходната седмица. От енергийното министерство на САЩ съобщиха, че за последните четири седмици рафинериите са доставяли по 21 млн. барела петролни продукти на ден, което представлява ръст от 1,7% на годишна база.
Вчерашните данни могат да окажат влияние на решението на ОПЕК за евентуални съкращения на производството. Срещата на страните производителки на петрол ще се състои на 14 декември, като прогнозите са за свиване на доставките с 500 хил. барела дневно.
Фючърсите на лекия суров петрол с доставка през януари поскъпнаха с 0,24 цента до 62,43 долара за барел днес сутринта. Вчера черното злато затвори на ниво от 62,19 долара за барел в Ню Йорк след понижение от 0,4%. Сортът Брент към момента се търгува на ниво от 63,4 долара за барел на борсата в Лондон, или с 0,33 цента повече от вчерашното затваряне.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:22 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още