fallback

БВП на Естония нараства с 11,6% към края на третото тримесечие

Естонската икономика, най-бързоразвиващата се в рамките на ЕС, регистрира годишен ръст от 11,9% към края на септември 2005

12:14 | 04.12.06 г.
Автор - снимка
Създател

Брутният вътрешен продукт на Естония нараства с 11,6% на годишна база към края на третото тримесечие на тази година, показват данните на местното бюро по статистика. Ръстът на икономиката почти запазва темпото си от предходното тримесечие, когато бе 11,7 на сто.

Естонската икономика, която е най-бързоразвиващата се в рамките на Европейския съюз, регистрира годишен ръст от 11,9% към края на септември 2005.

Нарастването на БВП се формира основно от потребителското търсене. Безработицата в страната намалява до 5,4% към края на деветмесечието, а нивото на заплащане се увеличава с 16,5% на годишна база, което е най-силното повишение за последните осем години.

Икономическата експанзия в страната води до нарастване на индекса на потребителските цени, който отчете годишен ръст от 3,7% за октомври. Високата инфлация накара естонското правителството за пореден път да отложи въвеждането на еврото като официална валута, което трябваше да се осъществи в началото на 2008. Страните, които искат да се присъединят към еврозоната, трябва да поддържат ръст на потребителските цени в размер на максимум 1,5% над средното ниво за трите членки с най-ниска инфлация. Естония към момента превишава това ниво с около 1,5%.

Брутният вътрешен продукт на Латвия, южната съседка на Естония, нарасна с 11,1% към края на юни. Данните за третото тримесечие ще бъдат публикувани на 8 декември. Икономиката на третата прибалтийска република Литва бележи годишен ръст от 6,4% към септември. Трите страни се присъединиха към ЕС през 2004 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:53 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още