fallback

Всеки пети бизнес, стартиращ с рисков капитал в САЩ, е дело на имигрант

През последните 35 години имигрантите са добавили над 500 млрд. долара към богатството на акционерите на фондовете за рискови инвестиции

15:25 | 15.11.06 г.

През последните 35 години всеки пети бизнес в САЩ, който е стартирал с финансиране от фонд за рисков капитал, е дело на хора, имигрирали в страната с най-голямата икономика в света. Това сочи доклад на две американски изследователски групи - Foundation for American Policy и Content First.
Според доклада през посочения период имигрантите са добавили над 500 млрд. долара към богатството на акционерите на фондовете за рискови инвестиции.
„Партньорството“ между имигрантите и фондовете за рисков капитал се е засилило още повече през последните години. От 1990 година насам една на всеки четири компании, финансирани с рисков капитал, е основана от имигранти, включително и създателите на търсачките Google и Yahoo Сергей Брин и Джери Янг.
„Yahoo нямаше да бъде американска компания днес, ако САЩ не беше приела мен и моето семейство преди повече от 35 години“, заявява Йанг, който емигрира от Тайван. „Ние трябва да направим всичко възможно, за да оставим вратата към САЩ отворена за следващото поколение предприемачи, инженери и учени от цял свят“, продължава Йанг.
Проучването е поръчано от Националната асоциация на рисковия капитал в САЩ като част от усилията на организацията да убеди федералните законодатели да позволят на местните работодатели да наемат повече чуждестранни работници, притежаващи виза H-1B, разрешаваща на чужденците да работят в САЩ до 6 години.
Сегашното законодателство в САЩ ограничава този тип визи до 65 хиляди годишно. Асоциацията за рисков капитал настоява тази квота да бъде увеличена до 115 хиляди годишно.
Листата на успешните компании, основани по идея на имигранти, освен Google и Yahoo включва още и гиганти като Intel Corp., eBay Inc и Sun Microsystems Inc. Общата им пазарна капитализация възлиза на 375 млрд. долара.
90 на сто от компаниите, включени в изследването и създадени от имигранти, оперират в секторите на високите технологии, промишлеността, информационните технологии и електронната търговия.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:48 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още