fallback

Близо 4 пъти нарасна печалбата на Дънди Прешъс към септември

За периода януари септември рудник Челопеч отбелязва брутна печалба в размер на 47 млн. долара

11:43 | 10.11.06 г.
Автор - снимка
Създател

Канадската минна компания Дънди Прешъс Метълс има нетна печалба в размер на 13,4 млн. долара (0,25 долара на акция) за третото тримесечие на 2006 г. спрямо 19 млн. долара (0,35 долара на брой) за същия период на 2005 г. За деветте месеца от началото на 2006 г. обаче печалбата на компанията отбелязва ръст от близо 4 пъти до 51,3 мнл. долара, или 0,95 долара на акция, в сравнение с 13,7 млн. долара (0,26 долара на акция) година по-рано.

Към 30 септември 2006 г. компанията има оборотен капитал от 63,6 млн. долара и инвестиционен портфейл с пазарна стойност 162,3 млн. долара, което възлиза на 4,19 долара на акция – спад в сравнение с 5,12 долара на акция към 31 декември 2005 г., уточняват от Дънди Прешъс.

За периодите юли–септември и януари-септември рудник Челопеч отбелязва брутна печалба съответно от 8,5 млн. долара и 47,2 млн. долара. За юли-септември са продадени 9 414 т медно-златен концентрат, а за януари-септември - общо 39 360 т.

На 24 октомври 2006 г. Тричленен състав на Върховния административен съд на България взе решение в полза на подадената жалба от Челопеч Майнинг, според която непроизнасянето на министъра на околната среда и водите по оценката за въздействие на околната среда за Челопеч е незаконосъобразно и се приема като мълчалив отказ. Тричленният състав на ВАС определи, че министърът трябва да излезе с окончателно решение по проекта.

На 1 ноември 2006 г. Петчленен състав на ВАС отмени решението, взето от Тричленния състав на съда по проекта в Крумовград. Тричленният състав бе определил, че жалбата на Болкан Минерал енд Майнинг срещу мълчаливия отказ на Министъра на околната среда и водите по отношение на ОВОС за Крумовград е недопустима. Според Петчленния състав на съда Законът за опазване на околната среда задължава министъра да излезе с решение по ОВОС в посочения от закона тримесечен срок. Като резултат делото се връща на Тричленния състав с указание за разглеждане на жалбата на компанията по същество.

„Продължителното забавяне на финализирането на процедурата по ОВОС за разширяване на мощностите в Челопеч принуди компанията да започне разглеждането на алтернативни варианти за изграждане на инсталации за производство на метали“, заявяват от Дънди Прешъс Метълс. Всичко това може да доведе до временно забавяне или преустановяване на производствените дейности в Челопеч през 2008 г., докато не се изградят и пуснат в експлоатация инсталации за преработване на концентрата или не се обезпечат алтернативни пазари за този концентрат.

Дънди Прешъс Метълс Инк. е международна минна компания, чиято дейност обхваща придобиване, проучване, разработка и експлоатация на находища на ценни метали. В България компанията стопанисва медно-златния рудник в Челопеч и разработва проект за добив и преработка на златосъдържащи руди до Крумовград. Дънди извършва проучвателни дейности в Сърбия, стопанисва проекта Бек Ривър за търсене и проучване на златни находища в Нунавут, Канада и 80% дял в минодобивния проект Капан в Армения. Компанията притежава значителен инвестиционен портфейл в производства на благородни и неблагородни метали и диаманти в целия свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:32 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още