fallback

Финансови гиганти раздават бонуси на обща стойност 36 млрд. долара

Средно по 203 хил. долара на човек, ще получат служителите на Goldman Sachs, Morgan Stanley, Merrill Lynch, Lehman Brothers и Bear Stearns

11:39 | 06.11.06 г.

„Големите пет на Wall Street“, както ги наричат, а именно финансовите брокерски компании Goldman Sachs Group, Morgan Stanley, Merrill Lynch & Co., Lehman Brothers Holdings и Bear Stearns ще възнаградят тази година своите над 173 хил. служители с рекордните 36 млрд. долара, или средно по 203 хил. долара на човек, съобщи агенция Bloomberg.
Това е увеличение от 30 на сто в сравнение с миналата година и то без да се включват бонусите, които ще раздадат на своите служители трите най-големи щатски банки Citigroup, Bank of America и JPMorgan Chase & Co.
Инвестиционните банкери в Лондон ще бъдат допълнително възнаградени с 16,7 млрд. долара бонуси, което е с 18 на сто повече в сравнение с миналата година.
Рекордните бонуси са резултат от ръста на световната икономика, която през последните четири години растеше с над 4% годишно. Само за първите девет месеца на годината съвкупната печалба на Goldman, Morgan Stanley, Merrill, Lehman и Bear Stearns възлезе на 21.3 млрд. долара. За сравнение за цялата 2005 г. общата печалба на петте компании възлезе на 20,4 млрд. долара.
Петте брокерски компании заделят годишно 40-50% от приходите си за възнаграждения на своите служители, като 60% от абсолютната им сума се изплаща като бонуси в края на годината.
Средните бонуси на един зает в посочените компании (203 хил. долара) надминава брутното възнаграждение на генерал с четири медала от американската армия със стаж над 26 години, коментира агенцията.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:02 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още