fallback

Силна седмица за европейските и американските индекси

14:56 | 30.10.06 г.
Автор - снимка
Създател

През изтеклата седмица два основни фундаментални анонса бяха във фокуса на вниманието на инвеститорите – решението на FOMC за лихвените равнища и БВП за третото тримесечие на САЩ.

ФЕД остави основната лихва непроменена на трета поредна среща на ниво от 5.25% напълно в унисон с очакванията. Публикуваният бюлетин от заседанието не се различаваше много от този от решението през септември. Инфлационният риск остава основно притеснение за банкерите, но очевидно не е достатъчен за ново повишение. Бе отчетено известно забавяне в растежа на икономиката, което бе доказано и от данните за БВП за третото тримесечие и спада на цените на недвижими имоти.

БВП за третото тримесечие продължи да отчита намаление спрямо предходните периоди и достигна изненадващите 1.6% спрямо 2.6% за второто и 5.6% за първото тримесечие. Основна роля в забавянето на икономиката има пазара на недвижими имоти. През седмицата от правителството обявиха, че продажбите на нови домове са се повишили неочаквано с 5.3% за септември до 1.075 милиона, което е доста над очакванията за 1.050 милиона. Въпреки това продажбите за предходните три месеца – юни, юли и август, бяха негативно ревизирани, което продължава тенденцията на негативна ревизия на първоначалните данни. По-важното от изнесените данни е, че цените на недвижими имоти са коригирали негативно с близо 10%.

Все пак като цяло макро картината не изглежда чак толкова лоша въпреки слабите данни за БВП. Остава обаче въпросът дали тенденцията на пазара на недвижими имоти ще се запази и в бъдеще ще се наблюдава силен спад на цените и продажбите им. Сценарият за "меко кацане" на американската икономика с минимален риск от рецесия остава по-вероятен, като анализаторите очакват възстановяване на БВП за четвъртото тримесечие до 3.5%.

Корпоративните отчети за тримесечието оказваха подкрепа на пазара през цялата изминала седмица. Акциите на най-голямата компания за търговия на дребно в света - Wal-Mart, стигнаха до 18-месечен връх, след като оттам обявиха, че ще забавят експанзията през следващата година с цел повишение на възвръщаемостта на инвестициите.

Lucent Technologies Inc. обяви, че приходите на компанията са се повишили с 5% до 2.56 милиарда долара, или 7 цента за акция, при очаквания за приходи от 2.39 млрд. долара. Пазарната капитализация на компанията се повиши с 6.41%.

Сериозно повишение регистрираха и дяловете на интернет компанията Amazon.com Inc с 13.5% до 37.83 долара. Печалбата на компанията бе над очакванията на пазара и възстанови доверието на инвеститорите след разочароващи резултати за второто тримесечие.

Най-голямата в света компания по пазарна капитализация Exxon Mobil отчете печалба за изтеклото тримесечие в размер на 10 милиарда долара, или 117 милиона долара дневно, което е втората по големина печалба, отчетена от американска публична компания за тримесечие.

На другия полюс бяха акционерите на софтуерната компания Red Hat Inc, която обслужва операционната система Linux. От Oracle Corp обявиха, че ще предложат оферта на Red Hat Inc за техническа поддръжка, която ще е значително по-евтина от досегашните разходи на компанията за подобна услуга. В резултат акциите на Red Hat Inc се обезцениха с 24% до 14.83 долара.

В резултат на данните за БВП доходността на 10-годишните съкровищни облигации падна до 4.67%. През тази седмица внимание ще представляват макро-данните за неселскостопанската безработица за октомври, ISM и PMI и индексите.

Техническа картина

DOW JONES

През изминалата седмица Dow Jones затваряше почти всяка сесия на рекордни нива, като най-високото бе 12 159. Изключение направи само затварянето от петък, когато индексът коригира до 12 083. Като цяло движението от 10 666 бе доста силно и е логично известно забавяне и образуване на по-сериозна консолидация. Липсата й до момента означава, че инвеститорите са настроени много оптимистично относно бъдещето развитие на цените на акциите. Но все пак индикаторите се задържаха прекалено дълго в екстремни стойности и краткосрочният риск е за спад до нивата 11 750, където да се образува база за продължение на добрата позитивна средносрочна перспектива и достигането на нови рекордни стойности.

Подкрепа

12 070

11 885

11 750

Съпротива

12 170

12 200

12 280

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:00 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още