fallback

Пети пореден седмичен ръст за европейските и американските книжа

11:33 | 30.10.06 г.
Автор - снимка
Създател

Европа
 
Европейските акции се повишиха за пета поредна седмица, отчитайки най-дългата си печеливша серия от февруари, след като тримесечните финансови резултати на корпоративна Европа продължиха да побеждават очакванията на анализаторите.
Националните индекси завършиха на положителна територия в 13 от 18 западноевропейски пазара. Британският FTSE 100 напредна с 0.1%. Немският Xetra DAX добави 1%, а френският CAC 40 нарасна с 0.4%. В Лондон Dow Jones Stoxx 600 спечели 0.3% до 354.55 пункта. По информация на Thoomson Financial нетните приходи на компаниите, съставящи индекса, ще се увеличат с 13% през 2006 година, което е възходяща ревизия от предходната прогноза през март за ръст от 8.2%.
France Telecom и Telenor поведоха ралито сред телекомуникационните книжа, най-добре представилата се индустриална група през изминалата седмица. France Telecom, втората по големина в сектора в Европа, се изстреля с 8.8%, след като продажбите на компанията през третото тримесечие се повишиха с 8.9% след покупката на испанския мобилен оператор Amena. Приходите на France Telecom се покачиха до 13.07 млрд. евро от 12 млрд. година по-рано, а оперативният марджин на печалбата нарасна с 3.5%.
Акциите на Telenor, най-голямата телефонна компания в Норвегия, скочиха с 13% след отчетения скок на печалбата в размер на 72% зa третото тримесечие, последвал ръста на клиентите в Украйна, Сърбия и Бангладеш. Книжата на Deutsche Telekom напреднаха с 6%. Най-голямата телефонна компания в Европа обяви, че може да намали заплатите на 45 000 свои служители в опит да редуцира разходите си. Секторният бенчмарк Stoxx 600 Telecommunications завърши изминалата седмица с актив от 5%.
DaimlerChrysler и Royal Dutch Shell също се наредиха сред основните печеливши през изминалата седмица. Печалбата за третото тримесечие на петия по големина производител на автомобили в света се понижи по-малко от очакваното, след като ръст в продажбите на Mercedes компенсира загубата на американското поделение Chrysler. Компанията потвърди планираните си годишни финансови резултати. Акциите на DaimlerChrysler скочиха с 4.1%.
Royal Dutch Shell се покачи с 3.5% след ръст на нетните приходи за третото тримесечие от 21%. Печалбата на втората по големина петролна компания на Стария континент достигна 7.03 млрд. долара, надвишавайки консенсусните очаквания на анализаторите в проучване на Bloomberg News от 5.6 млрд. долара.
Фармацевтичният сектор, начело с AstraZeneca и GlaxoSmithKline, ограничи възходящото движение на индексите. Книжата на GlaxoSmithKline потънаха с 5.1%. Най-голямата фармацевтична компания на Стария континент заяви, че американските регулатори ще разгледат новото й лекарство срещу рак в областта на шията четири месеца по-късно от планираното през април. Акциите на AstraZeneca се сринаха с 10%. Вторият по големина производител на лекарства във Великобритания спря изследванията си върху експериментално лекарство за сърдечни проблеми, а продажбите на петте най-популярни медикаменти на компанията се оказаха под предварителните прогнози на анализаторите.
САЩ
 
Американските акции продължиха ралито си за пета поредна седмица, отчитайки най-дългата си печеливша серия в последните 11 месеца, след като корпоративните печалби в енергийния сектор надвишиха предварителните прогнози на анализаторите.
Широкият Standard & Poor's се повиши с 0.6% до 1377.34 пункта. На 26 октомври бенчмаркът затвори на най-високата си стойност от 15 ноември 2000 година. От началото на тримесечието индексът е нараснал с 3.1%. Сините чипове, представени в Dow Jones Industrial Average, напреднаха с 0.7% до 12 090.26 пункта, отбелязвайки нови абсолютни рекорди в първите четири сесии на седмицата. Технологичният Nasdaq Composite скочи с 0.4% до 2350.62 пункта.
Енергийните книжа поведоха възходящото движение сред 10-те индустриални групи на S&P 500, покачвайки се с 2.5%. Exxon Mobil напредна с 2.8% до 71.46 долара след достигнатия исторически рекорд от 71.62 долара в четвъртък. Печалбата на най-голямата петролна компания в света за третото тримесечие достигна 1.77 долара на акция, надвишавайки консенсусните очаквания на анализаторите от 1.59 долара, след като котировките на петрола достигнаха абсолютен рекорд от 78.40 долара за барел през юли.
Chevron, втората по големина петролна компания в САЩ, завърши с актив от 3.7% до 67.68 долара след ръст на нетните приходи за третото тримесечие от 40%. Подкрепа на сектора оказа и възходящото движение на петрола, като на New York Mercantile Exchange фючърсите на черното злато с доставка декември поскъпнаха с 2.4% до 60.75 долара за барел. Седмичният ръст прекъсна серията от три поредни понижения, които тласнаха котировките до 11-месечно дъно.
 
Сред останалите компании, които публикуваха финансовите си резултати през изминалата седмица, се отличиха акциите на Amazon. Приходите на най-големия онлайн магазин достигнаха 2.31 млрд. долара през изминалото тримесечие при консенсусни очаквания на анализаторите от 2.25 млрд. долара. Печалбата на интернет компанията регистрира понижение от 37% до 19 млн. долара, или 5 цента на акция, спрямо 30 млн. долара, или 7 цента на акция година по-рано. След добрите данни няколко брокерски къщи повишиха рейтинга на Amazon, а книжата завършиха седмицата с актив от 17% до 38.24 долара.
Печалбата на компаниите, съставящи S&P 500, се покачи със 17.4% за третото тримесечие, според информация на Thomson Financial. Периодът от юли до септември маркира тринадесетото поредно тримесечие на двуцифрен ръст в нетните приходи на компонентите на индекса, което представлява рекорд за последните пет десетилетия.
Boeing загуби 2.5% от капитализацията си до 79.74 долара и застана начело на губещите компоненти в Dow Jones. В сряда вторият по големина производител на пътнически самолети намали планираната си годишна печалба до 2.40 – 2.50 долара на акция спрямо предходна прогноза от 2.55 долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:14 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още