fallback

Toyota ще строи два завода в Северна Америка

В единия от двата завода ще се сглобява моделът Yaris на японската компания, поради изключително добрите продажби, съобщиха от компанията.

13:15 | 28.10.06 г.

Японският производител на автомобили Toyota Motor Corp обяви, че ще строи две фабрики за монтаж на коли в Северна Америка, съобщи агенция Ройтерс.

В единия от двата завода ще се сглобява моделът Yaris на японската компания, поради изключително добрите продажби, съобщиха от компанията. Очаква се заводът да бъде пуснат в експлоатация през 2009 г. и да бъде с капацитет от 200 хил. коли годишно.

В другия завод ще се сглобяват спортни превозни средства, той ще заработи през 2010 г.

През септември японската група продаде близо 223 хил. автомобила на щатския пазар, което е повишение от 25% на годишна база. Компанията отчете силни продажби на модела Camry, който е най-продаваният автомобил в САЩ, както и на моделите Corolla и Yaris.

През второто тримесечие Toyota Motor Corp обяви, че нетната печалба на компанията за второто тримесечие на годината е нараснала с 39 на сто до рекордните 371,5 млрд. йени (3,23 млрд. долара).

Според прогнозите на Toyota печалбата за текущата финансова година ще е в размер на 1,31 трилиона йени при приходи от 22,3 трилиона йени. Очакваните продажби на превозни средства от компанията за цялата финансова година, завършваща през март 2007 г., са за 8,45 милиона.

Toyota изпревари по продажби в САЩ американската Ford Motor Co. през юли, с което зае втора позиция по продажби на пазара в САЩ. Така пазарният дял на Toyota в САЩ възлиза на 15,3 на сто, а този на първия в класацията GM е 24,5 на сто.

През последната търговска сесия акциите на Toyota Motor Corp в Ню Йорк се понижиха с 0,825% до 119,03 долара.           

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:25 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още