fallback

Топ икономисти призоваха за увеличение на минималната заплата в САЩ

Нобелови лауреати предлагат индексация на минималната работна заплата в САЩ

14:18 | 20.10.06 г.

Общо 664 водещи икономисти призоваха Конгреса на САЩ от името на известния със своята либералност Институт за икономическа политика да увеличи минималната заплата в страната, съобщи BusinessWeek Online.
Сред тях са нобеловите лауреати Кенет Ароу, Клайв Грейнджър, Лорънс Клайн, Робърт Солоу и Джоузеф Щиглиц.
В момента минималната почасова ставка е 5,15 долара – толкова, колкото е била през 1997 г. В същото време инфлацията за периода 1997 - 2006 г. е намалила покупателната сила на долара с 20 на сто.
Институтът за икономическа политика предлага в рамките на следващите няколко години тази ставка да се увеличи до 7,25 долара на час. Икономистите предлагат също така минималната заплата в САЩ да бъде индексирана спрямо инфлацията.
В продължение на дълги години съвременните икономисти поддържаха тезата, че минималната ставка е класически пример за добри намерения, които обаче водят до лош резултат. През 1990 г. например, допитване до 1 000 икономисти е установило, че 63% от тях смятат, че въвеждането на минимална работна заплата (минимална почасова ставка) увеличава безработицата особено сред младите и неквалифицирани хора.
Десет години по-късно, през 2000 г., Дан Фюлер и Дорис Стивънсън установяват, че този процент е спаднал до 45 на сто от анкетираните икономисти.
През 1994 г. икономистите Дейвид Кард и Алън Крюгер откриват в свое изследване, че заетостта в ресторантите за бързо хранене в Ню Джързи в действителност се е увеличила след въвеждане на минимална почасова ставка.
И въпреки че икономическата теория е разделена по проблема за въздействието на минималната работна заплата върху безработицата и растежа, то икономистите са обединени в едно – установяването на тази връзка е въпрос на емпирични изследвания.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още