fallback

Спад от 93% в печалбата на Sony заради изтегляне на батерии от пазара

Вторият по големина прозиводител на битова електроника занижи и прогнозите си за нетната печалба в края на финансовата година

12:52 | 19.10.06 г.
Автор - снимка
Създател

Нетната печалба на Sony Corp. за второто за компанията финансово тримесечие на тази година регистрира спад от 93% до 2 млрд. японски йени (16,8 млн. долара) спрямо 28,5 млрд. йени (239,4 млн. долара) за същия период на миналата година, съобщиха от компанията.

Причината за значителното понижение е изтеглянето от пазара на 9,6 млн. батерии за преносими компютри поради риск от прегряване и запалване.

Приходите от продажби за трите месеца до септември нарастват с 9% до 1,85 трлн. йени.

Вторият по големина прозиводител на битова електроника занижи и прогнозите си за нетната печалба в края на финансовата година до 80 млрд. йени спрямо предварително очакваните 130 млрд. йени. За 2005 година компанията обяви печалба от 123,6 млрд. йени.

Допълнително негативно влияние оказва и планираното понижение на цените на конзолата за електронни игри PlayStation 3, която предстои да излезе на пазара през ноември. Продажбите на конзолата ще стартират на цена от 49 980 йени вместо прогнозираните по-рано 62 790 йени, тъй като според представители на компанията търсенето на продукта няма да отговори на предварителните очаквания.

Според анализатори, проблемите на компанията могат да попречат на изпълнителния директор Хауърд Стрингър да осъществи навреме плановете си за подобряване на финансовите резултати.

Акциите на Sony поевтиняха с 0,4% до 4 790 йени на борсата в Токио днес. Финансовият резултат на компанията бе обявен след края на търговската сесия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:11 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още