fallback

Очакван рекорд на придобиванията в Европа даде тласък на индексите

От началото на годината сделките по сливане и придобиване в Европа са се повишили с 52% до рекордните 1,3 трлн. долара

10:59 | 16.10.06 г.
Автор - снимка
Създател

Европа

През изминалата седмица европейските акции организираха най-продължителното си рали от месец март и се покачиха до пет и половина годишен връх след спекулации, че сделките по сливане и придобиване в региона ще отчетат абсолютен рекорд.

Националните индекси завършиха седмицата на положителна територия във всички 18 западноевропейски пазари. Британският FTSE 100, в чиято капитализация значителен дял имат ресурсните компании, се изстреля с 2.6%. Френският CAC 40 и немският Xetra DAX добавиха по 1.4%. В Лондон Dow Jones Stoxx 600 напредна с 2% и затвори на най-високо ниво от февруари 2001 година.

Ресурсните книжа поведоха възходящото движение на фондовите пазари на Стария континент. Секторният бенчмарк DJ Stoxx 600 Basic Resources спечели 7.8% за изминалите пет сесии, регистрирайки най-доброто представяне сред 18-те индустриални на Stoxx 600. BHP Billiton, най-голямата минна компания в света, добави към капитализацията си 10%, докато третата Rio Tinto нарасна с 11%. Anglo American, вторият най-голям износител на въглища в Южна Африка, поскъпна с 8.5%. 

Sony Ericsson даде ход на ралито в технологичния сектор. Консорциумът между японската Sony и шведската Ericsson обяви ръст на печалбата за второто тримесечие от 298 млн. долара, спрямо 104 млн. долара за същия период година по-рано. В Стокхолм акциите на Ericsson, световен лидер в изграждането на мобилни мрежи, се изстреляха с 6%. Nokia, най-големият производител на мобилни телефони, скочи с 4.2%. Браншовият индекс DJ Stoxx 600 Technology отчете актив от 3.9% заставайки на втора позиция сред печелившите групи в Stoxx 600.

Според информация на Bloomberg от началото на годината сделките по сливане и придобиване в Европа са се повишили с 52% до рекордните 1,3 трлн. долара, спрямо 819 млрд. долара за същия период през 2005 година. В световен мащаб обявените сделки възлизат на 2,63 трлн. долара. В Стокхолм книжата на Scania напреднаха с 3.8%. MAN, третият по големина производител на камиони в Европа и притежател на 14.3% от акциите с право на глас на шведския производител на автобуси и камиони, обяви, че подобрява офертата си със 7% до 51.29 евро (475 крони) за акция, оценявайки Scania на 10.3 млрд. евро.

Книжата на Credit Agricole ограничиха ръста на индексите. Втората по големина банка във Франция се срина с 4.6%, регистрирайки най-лошото си представяне в последните пет месеца. Credit Agricole обяви, че ще емитира акции за около 4 млрд. евро, за да финансира закупуването на италианската Banca Intesa. UBS понижи рейтинга на банката до ''neutral'' от ''buy''.

Акциите на PartyGaming се сринаха с 61% реализирайки най-големия спад сред компонентите на Stoxx 600 и намалиха пазарната капитализация на компанията до 1,66 млрд. паунда. Най-голямата интернет покер компания в света ще бъде извадена от индекса FTSE 100, след като щатският Конгрес прие закон, забраняващ онлайн залаганията в САЩ.

САЩ

Американските акции завършиха на положителна територия за трета поредна седмица и тласнаха Dow Jones към нов исторически рекорд от 12 000 пункта, след като финансовите резултати на McDonald's и други потребителски ориентирани компании надвишиха предварителните очаквания на анализаторите.

Сините чипове представени в Dow Jones Industrial Average добавиха 0.9% до 11 960.51 пункта. Широкият Standard & Poor's 500 се покачи с 1.2% до 1365.62. Двата индекса регистрираха най-дългата си поредица седмични повишения от 4 август насам. Технологичният Nasdaq Composite нарасна с 2.5% до 2357.29 пункта.

Компаниите за потребителски услуги поведоха възходящото движение на фондовите пазари. Акциите на McDonald's се изстреляха с 5% до шестгодишен връх от 42.11 долара. По предварителни данни печалбата за третото тримесечие на най-голямата верига ресторанти в света се е повишила до 68 цента за акция, спрямо очаквани от Thomson Financial 63 цента. Yum! Brands, собственик на веригата Pizza Hut, напредна със 7.5% до 58.03 долара. Компанията отчете нетни приходи за третото тримесечие от 83 цента на акция, надвишавайки прогнозата на анализатори на J.P. Morgan от 75 цента.

Средният ръст на печалбата на компаниите съставящи S&P 500 се очаква да надвиши 10% за периода от юли до септември, според информация на Thomson Financial. Нетните приходи на компонентите на бенчмарка ще нараснат с 11.5% през последното тримесечие на годината, което представлява низходяща ревизия спрямо предходната прогноза от 30 юни за ръст от 14%.

Засилената активност по сливане и придобиване също подкрепи щатските акции. Книжата на Google напреднаха с 1.6% до 427.30 долара, след като най-голямата интернет търсачка обяви, че ще закупи водещия доставчик на онлайн видеоклипове YouTube за около 1.65 млрд. долара в акции. Nvidia скочи с 9.2% до 33.77 долара, след подновени спекулации, че третият най-голям производител на графични чипове в САЩ може да бъде закупен от Intel. Спекулациите водят началото си от юли, когато Advanced Micro Devices, по-малкият конкурент на Intel, се съгласи да придобие ATI Technologies. Акциите на най-големия производител на компютърни процесори в света поскъпнаха с 4.7% до 21.60 долара. Производителите на микрочипове записаха ръст от 4.5% за най-доброто представяне сред 18-те групи на S&P 500.

Книжата на Alcoa потънаха с 4% до 26.64 долара, записвайки най-лошото представяне сред компонентите на Dow Jones. Най-големият световен производител на алуминий отчете нетни приходи за третото тримесечие в размер на 61 цента на акция, оставайки под очакванията на анализаторите за 77 цента на акция. С финансовите резултати на Alcoa през изминалата седмица стартираха отчетите на корпоративна Америка за третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:11 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още