fallback

Щатските индекси с повишение за миналата седмица, нов рекорд за Dow Jones

Петролът с доставка през ноември регистрира седмичен спад от 2% до $58,57 за барел на борсата в Ню Йорк

10:52 | 16.10.06 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските борсови индекси приключиха предходната седмица на положителна територия. В петък Dow Jones Industrial Average затвори с нова рекордна стойност от 11 960,51 пункта, след като се повиши общо с 0,9% за четирите сесии. Широкият S&P 500 добави 1,2% на седмична база до 1 365,62 пункта, а Nasdaq Composite отбеляза ръст от 2,5 на сто до ниво от 2 357,29 пункта.

Според анализатори позитивното настроение на пазара се дължи на обнадеждаващите данни от проучването „бежова книга“, провеждано осем пъти в годината от Федералния резерв, които бяха изнесени в четвъртък. В доклада се посочва, че потребителското търсене остава високо и дава предпоставки за висок икономически растеж. В сряда бе публикуван и бюлетинът от последното заседание на Федералния резерв, който показа че очакванията на институцията за следващата година са по-скоро положителни, въпреки че все още съществуват известни опасения относно инфлацията.

Книжата на McDonalds отбелязаха повишение от 5% за седмицата до 42,11 долара и достигнаха шестгодишен връх в четвъртък. От веригата за бързо хранене обявиха, че според предварителните данни нетната печалба за последното тримесечие възлиза на 68 цента на акция при прогнозирани 63 цента.

Google повиши пазарната си капитализация с 1,6% до 427,30 долара на седмична база след покупката на YouTube. Дяловете на Nvidia, третият по големина производител на графични чипове в света, добавиха 9,2% към стойността си до ниво от 33,77 долара след слухове за евентуален интерес от страна на Intel към закупуване на компанията.

Акциите на U.S. Steel Corp поскъпнаха с 8,1% за четирите работни дни до 65,44 долара. Алуминиевият производител Alcoa понижи капитализацията си с 4% за седмицата до 26,64 долара, след като обяви печалба от 61 цента на акция при очаквани от анализаторите 77 цента.

Петролните фючърси приключиха търговията в петък „на зелено“, след обявени съкращения на продукцията в Норвегия от съображения за сигурност. Мерките ще доведат до спад на производството в страната с около 280 хил. барела на ден от сегашните 2,7 млн. барела. Въпреки това черното злато с доставка през ноември регистрира седмичен спад от 2% до 58,57 долара за барел на борсата в Ню Йорк.

Декемврийските фючърси на златото поскъпнаха с над 12 долара до ниво от 592,70 долара за тройунция в петък, регистрирайки седмично повишение от близо 3%. Според анализатори основната причина за поскъпването на ценния метал е породена от масирани покупки на азиатските пазари.

През идната седмица вниманието на инвеститорите ще бъде насочено основно към данните за индексите на производствените и потребителските цени в САЩ за месец септември, които ще бъдат публикувани съответно във вторник и сряда. В сряда се очакват и данните за началното жилищно строителство и издадените разрешителни за строеж за септември, а в четвъртък ще бъде публикуван индексът на водещите индикатори за същия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:12 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още