fallback

Американец спечели тазгодишната нобелова награда по икономика

73-годишният професор по икономика в Колумбийския университет е шестият американец, който печели Нобелова награда тази година

15:31 | 09.10.06 г.

Нобеловата награда за икономика бе връчена на американеца Едмънд Фелпс за работата му в областта на макроикономиката. Снимка: АФП

Американецът Едмънд Фелпс спечели тазгодишната нобелова награда за икономика заради своите анализи за връзката между краткосрочните и дългосрочните ефекти от макроикономическата политика, съобщи AP.

73-годишният професор по икономика в Колумбийския университет е шестият американец, който печели нобелова награда през тази година, която възлиза на 1,4 млн. долара.

В своите научни трудове Фелпс показва как ниската инфлация днес води до очаквания за ниска инфлация в бъдеще, което оказва съществено влияние върху решенията на корпорациите и правителствата.

Едмънд Фелпс е известен и със своите анализи на човешките ресурси и тяхната важност за разпространението на новите технологии в бизнеса и компаниите.

Миналогодишните победители бяха израелецът Робърт Ауман и американецът Томас Шелинг за работата им върху теорията на игрите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:10 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още