fallback

Индия е на второ място в света след Китай по икономически растеж

През 5 от последните 6 тримесечия индийската икономика отбеляза ръст от над 8 на сто, най-вече заради разходите на правителството за големи инфраструктурни проекти

11:01 | 29.09.06 г.

Четвъртата по големина икономика в Азия – индийската, е отбелязала ръст с 8,9 на сто за трите месеца до 30 юни на годишна база, съобщи агенция Bloomberg.

През първото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е увеличил с 9,3 на сто.

Така Индия се нарежда на второ място по ръст на БВП за второто тримесечие в света след Китай, чиято икономика нарасна с 11,3 на сто за периода. За сравнение през второто тримесечие на годината БВП на страните от еврозоната се увеличи едва с 2,6 на сто.

През 5 от последните 6 тримесечия индийската икономика отбеляза ръст от над 8 на сто, което се дължи най-вече на разходите на правителството за големи инфраструктурни проекти с цел привличане на повече инвестиции в производството.

Според представители на Merrill Lynch в Индия, ако инфраструктурата на страната се подобри, то икономиката ще расте дори с 12 и повече процента.

Индексът BSE Sensex на Бомбайската фондова борса се покачи с 24 на сто от 19 юли насам в резултат на добрите изгледи за икономическия растеж на Индия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:47 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още