fallback

Митал: Световното потребление на метал с 3-5% ръст през следващите 10 г.

Според Лакшми Митал до 2015 година производството на стомана ще възлиза на 150-200 млн. тона

13:29 | 27.09.06 г.

Президентът на Arcelor-Mittal Лакшми Митал заяви в Лондон, че очаква потреблението на метал в световен мащаб да расте в рамките на 3-5% годишно през следващите 10 години, съобщи електронното издание Dow Jones Newswires.

Също така, според Митал, до 2015 година производството на стомана ще възлиза на 150-200 млн. тона.

„Ние ще подобрим ефективността на Arcelor-Mittal чрез ефекта на синергията, който непрекъснато търсим от сливането на двете компании“, заяви президентът на стоманения гигант.

През юни стана ясно, че вторият по големина производител на стомана Arcelor SA е приел повишената оферта за закупуване от страна на Mittal Steel Co. за 26,9 млрд. евро, с което двете компании се сляха, образувайки най-големия производител на стомана в света Arcelor-Mittal.

Arcelor-Mittal по-рано днес предложи нова дивидента политика за изплащане по 1,3 долара на акция годишно. Също така компанията предложи 30% от нетната печалба всяка година да се връща на акционерите под формата на обратно изкупуване на акции. Индиректно българският металургичен завод Кремиковци е част от империята на фамилията Митал, след като през август миналата година “Глобъл стийл холдинг лимитид” (GSHL) купи мажоритарния акционер на Кремиковци АД - “Финметалс холдинг”. Холдингът притежава 71% дял от капитала на българското металургично предприятие. GSHL е подразделение на Ispat Group, контролирано от фамилията Митал, което в края на 2004 г. купи LNM Holding и промени името й на Митал Стийл.

Акциите на Arcelor в Париж се покачиха с 0,2% до 40,53 евро, а тези на Mittal поскъпнаха с 2,9% до 26,71 евро в Амстердам. Книжата на Кремиковци пък завършиха днешната борсова сесия с ръст от 1,59% до 15,34 лв. за брой.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:19 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още