fallback

JPMorgan: Имигрантите в Англия подкрепят растежа и намаляват инфлацията

Логиката се крие в готовността на гражданите на новоприсъединяващите се страни да работят при по-ниски часови ставки в сравнение със средния жител на Великобритания

14:35 | 25.09.06 г.

Великобритания вероятно ще привлича около 200 хиляди работници всяка година до 2010 г., включително очакваните 56 хиляди българи и румънци през 2007 г., което ще прибавя годишно по 0,1 процента към икономическия растеж на страната, без да поражда инфлационен натиск.
Това заяви главният икономист на JPMorgan Chase and Co в Лондон Малкълм Беър, цитиран от агенция Блумбърг.
Логиката се крие в готовността на гражданите на новоприсъединяващите се страни да работят при по-ниски часови ставки в сравнение със средния жител на Великобритания, което от своя страна задържа т. нар. инфлация на разходите, като същевременно прави британските производители по-конкурентоспособни.
Според други анализатори, ако Английската централна банка (АЦБ) подцени влиянието на фактора миграция, може да вдигне цената на дълговото финансиране повече, отколкото е нужно.
Например Майкъл Сандърс от Citigroup смята, че централните банкери на Англия базират своите прогнози за растежа на БВП и инфлацията на предположението, че миграционните ефекти постепенно ще изчезнат.
По данни на английското правителство през първите две години от присъединяването на страните от последната вълна повече от 400 хиляди емигранти от тези страни са се регистрирали за работа на острова при очаквани 26 хиляди.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:57 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още