fallback

Патриша Дън ще напусне директорския борд на Hewlett-Packard незабавно

Решението й бе обявено след избухналия в началото на месеца скандал около организирано от нея разследване за разкриване на източник на вътрешна информация за медиите

15:39 | 23.09.06 г.
Автор - снимка
Създател

Председателят на управителния съвет на Hewlett-Packard Патриша Дън ще подаде оставката си незабавно, съобщи BBC.

Решението й бе обявено след избухналия в началото на месеца скандал около организирано от нея разследване за разкриване на източник на вътрешна информация за медиите. Според предварителните изявления на компанията, Дън трябваше да освободи поста през януари 2007.

По-рано този месец бяха публикувани разкрития, от които става ясно, че в разследването са използвани средства за шпионаж на седем членове на ръководството, деветима журналисти, двама служители на компанията, както и техните семейства, с цел да бъде открит информаторът. Радикалната мярка е взета след поредица от случаи на изтичане на информация относно вътрешни решения на Съвета.

Наетите от Дън детективи следели телефонни извадки, използвали e-mail адреси за проследяване на съобщения и други методи, които според прокурорите от Калифорния (където се намира седалището на фирмата) са в разрез с правосъдието на страната.

Патриша Дън заяви пред медиите, че не е имала представа за степента, в която са били нарушени личните права на заподозрените, въпреки че е поръчала разследването и е получавала редовни отчети за неговия ход.

Поста й ще заеме досегашният изпълнителен директор на компанията Марк Хърд, който поднесе извинения на засегнатите от разследването и заяви, че ще направи всичко възможно случаят да бъде решен по възможно най-справедливия начин.

Акциите на Hewlett-Packard отчетоха леко повишение от 0,7% до 34,62 долара в петък, след като предишния ден загубиха 5% от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:08 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още