fallback

Русия опрощава дълг на Ирак на стойност 10 млрд. долара

По този начин дългът на Ирак към Русия ще намалее до 1 млрд. долара

15:23 | 18.09.06 г.

Руският финансов министър Алексей Кудрин заяви, че Русия ще подпише споразумение с Ирак за опрощаване на 10 млрд. долара дълг през следващите месеци, съобщи електронното издание MosNews.
Така Ирак ще дължи на руската държава само 1 млрд. долара, включително лихвените плащания. Парижкият клуб на кредиторите се съгласи през 2004 г. да опрости 80% от иракския дълг. Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия ще отиде по-далеч, като се откаже от 90% от това, което Ирак дължи.
Според политически анализатори с този ход Путин и руското правителство целят да усилят влиянието на Русия в света и Близкия Изток. Русия се стреми и да подобри шансовете на руските компании да участват във възстановяването на Ирак.
Алексей Кудрин заяви също така, че Русия ще задели до края на 2006 г. други 150 млн. долара за дарения и подпомагане на икономиката на Ирак.
В началото на месеца кредитният рейтинг на Русия в местна и чуждестранна валута бе повишен с едно ниво по-нагоре до ВВВ+ от рейтинговата агенция Standard & Poors, след като руското правителство плати 23,7 млрд. долара дългове към Парижкия клуб.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:05 | 18.09.06 г.
fallback
Още от Свят виж още