fallback

Русия забрани вина от Украйна, Китай и Беларус поради лошо качество

Две от общо 45 марки вина от Украйна не са отговорили на критериите за сигурност, а други 11 са се провалили при тестовете за вкус, аромат и цвят

11:07 | 11.09.06 г.

Руският санитарен надзор забрани продажбата на някои марки вина от Украйна и Китай и забрани изцяло вноса на вина от Беларус, съобщи електронното издание MosNews. Като причина за забраната от институцията посочиха лошото качество на алкохолните напитки.

Проби от вина, произведени в Китай и Украйна, са били взети в резултат на акция на властите по контрол на качеството в страната. Две от общо 45 марки вина от Украйна не са отговорили на критериите за сигурност, а други 11 са се провалили при тестовете за вкус, аромат и цвят. Надзорната институция е тествала и осем марки вина с производител Китай, пет от които са се оказали некачествени според заложените в закона критерии.

Вносът от Беларус се забранява изцяло поради това, че производителите на вина в страната използвали суровини от Молдова, от която руското правителство вече забрани вноса на вина поради заради опасения за вредни за здравето съставки.

Поради същата причина Русия забрани преди време и вноса на вина от Грузия. Въпреки забраната обаче според шефа на Руския санитарен надзор Генади Онишченко грузински и молдовски вина продължават да се внасят в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:47 | 11.09.06 г.
fallback
Още от Свят виж още