fallback

ЕК предлага 31% увеличение на минималния акциз върху алкохола

Като основание за увеличението от комисията изтъкват факта, че тази ставка е фиксирана от 1992 година и оттогава не е променяна

17:04 | 08.09.06 г.

Европейската комисия (ЕК) предложи да се увеличи с 31 на сто минималната ставка на акциза върху алкохола в страните от ЕС през 2008 г., съобщи електронното издание Dow Jones Newswires.

Като основание за увеличението от комисията изтъкват факта, че тази ставка е фиксирана от 1992 година и оттогава не е променяна.

Предложението на европейския орган е акцизите върху бирата и спиртните напитки в някои страни от ЕС да се увеличат поне с 31 на сто. За десетте новоприсъединили се страни членки вдигането на акциза може да се отложи до 2010 година.

Ако предложението бъде прието, цената на половин литър бира с алкохолно съдържание 5% би се увеличила с 1 евроцент, а цената на бутилка бира 0,7 литра ще нарасне с 6 евроцента. Бутилка алкохол с високо съдържание на спирт, като водка например, с вместимост 0,7 литра ще поскъпне с 19 евроцента.

От ЕК твърдят, че увеличаването на минималния акциз върху алкохола ще бъде стъпка към премахване на системата на минималните ставки в ЕС.

От Европейската спиртна организация (ЕСО) протестираха, че тези мерки ще доведат до засилване на дискриминацията на спиртните производители спрямо тези на другите алкохолни напитки. От организацията подчертаха, че 45 на сто от общите приходи от акцизи върху алкохолните напитки идват от спиртните напитки, но едва 20 на сто от потреблението на алкохол е от спиртен такъв. Виното в Европейския съюз не се облага с данък.

Европейските финансови министри ще обсъдят предложението на ЕК през ноември. За да се приеме увеличението, всички финансови министри на 25-те страни членки трябва да гласуват положително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:39 | 08.09.06 г.
fallback
Още от Свят виж още