fallback

Standard & Poors повиши кредитния рейтинг на Русия до ВВВ+

Дългосрочният дълг на Русия в местна валута беше повишен до А- със стабилна перспектива от ВВВ+ преди това.

17:58 | 04.09.06 г.

Кредитният рейтинг на Русия в местна и чуждестранна валута бе повишен с едно ниво по-нагоре до ВВВ+ от рейтинговата агенция Standard & Poors, след като руското правителство плати 23,7 млрд. долара дългове към Парижкия клуб, съобщи агенция Блумбърг.

Дългосрочният дълг на Русия в местна валута беше повишен до А- със стабилна перспектива от ВВВ+ преди това.

Кредитната агенция обяви, че повишава кредитния рейтинг на страната поради растежа в чуждестранните валутни резерви, които се очаква да достигнат 285 млрд. долара до края на годината. Същите през 1998 година възлизаха на 14 млрд. долара.

Повишаващите се цени на петрола и металите, както и икономическият растеж през последните осем години позволиха на страната да отдели средства за погасяване на част от дълговете си, се казва в доклада на Standard & Poors.

Трансферът от 23,7 млрд. долара е най-голямото по размер предсрочно погашение досега към кредиторите от Парижкия клуб. Така правителственият дълг на Русия догодина ще възлиза на по-малко от 10 на сто от БВП на страната.

Доходността на руските доларови облигации с падеж 2030 година спадна с 5 базисни пункта до 5,8% - най-ниското равнище от пет години насам.

През юли агенция Fitch повиши кредитния рейтинг на Русия в местна и чуждестранна валута до ВВВ+.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:21 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още