fallback

Италия ще погасява дългове чрез продажба на държавни участия

Standard & Poor's заплаши страната, че ще понижи кредитния й рейтинг за втори път от въвеждането на еврото

11:41 | 04.09.06 г.

Италианския премиер Романо Проди заяви, че италианското правителството проучва възможността за продажбата на имущества държавна собственост и държавни участия в компании като част от мерките на правителството за намаляване на бюджетния дефицит и дълга на Италия, става ясно от видеоматериал на агенция Блумбърг.

Рейтинговата агенция Standard & Poor's заплаши Италия, че ще понижи кредитния рейтинг на страната за втори път от въвеждането на еврото, ако правителството не премахне бюджетния дефицит и не намали държавния дълг.

Правителството на Романо Проди планира около 15 млрд. евро намаление на бюджетните разходи през следващата година, целящи редуциране на бюджетния дефицит в рамките на изискуемите от Европейския съюз 3 на сто от БВП. Също така новото италианско правителство си е поставило за цел да намали дълга на страната до по-малко от 100% от БВП до 2011 година спрямо сегашните 107,7%.

Между 1995 и 2005 година Италия продаде повече от 100 млрд. евро активи държавна собственост, включително дялове в компании като енергийния гигант Enel, нефтената компания Eni SpA, Telecom Italia SpA и Alitalia SpA. В резултат на това дългът на страната се понижи от 122% от БВП до сегашните равнища.

Правителството притежава недвижими имоти в цялата страна, чиято стойност се равнява на стойността на целия дълг на Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:34 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още