fallback

Богатството на азиатците във Великобритания с три пъти по-голям ръст от БВП

Двеста от най-богатите азиатци в страната са увеличили състоянието си с 69 на сто за периода 1998-2005 г.

11:29 | 04.09.06 г.

Ръстът на богатството на азиатските предприемачи във Великобритания се оказа три пъти по-голям от този на икономиката на страната, става ясно от проучване на Barclays Business Banking, цитирано от Гардиън.

Двеста от най-богатите азиатци във Великобритания са увеличили своето състояние с 69 на сто след отчитане на инфлацията за периода 1998 - 2005 г. при ръст на БВП на острова от 22,8 на сто за същия период.

Топ-предприемачите от азиатски произход са пренасочили своя инвеститорски интерес към сектори с висока добавена стойност като този на високите технологии. Докладът към проучването на инвестиционната банка сочи, че се наблюдава напускане на традиционните индустрии текстил и промишленост.

Класацията на най-богатите азиатци, чийто бизнес е във Великобритания, се оглавява от Майк Джатания и неговото семейство, притежаващи козметичната компания Lornamead Group, като тяхното състояние възлиза на 650 млн. паунда.

В топ 10 са и Вижей и Бику Пател, притежаващи фармацевтичната компания Essex. Тяхното състояние се оценява на 400 млн. паунда.

Също така докладът показва, че за периода по-малко от 1% от състоянието на най-богатите азиатци е от наследство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:23 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още