fallback

Wal-Mart обяви спад в печалбата си за първи път от 10 години насам

Нетната печалба на компанията за второто тримесечие спадна с 35 на сто до 2,08 млрд. долара спрямо същия период на миналата година

15:57 | 15.08.06 г.

Най-голямата верига магазини на дребно в света Wal-Mart Stores Inc обяви за първи път от 10 години насам спад в печалбата си за второто тримесечие, съобщи агенция Блумбърг.

Нетната печалба на компанията за второто тримесечие спадна с 35 на сто до 2,08 млрд. долара спрямо същия период на миналата година, когато тя е била 2,8 млрд. долара. Последният път, когато печалбата на компанията отбеляза спад, бе през четвъртото тримесечие на 1996 година.

По-ниската печалба е резултат на разходи по продажбата на немското подразделение на компанията на стойност 863 млн. долара. Wal-Mart реши да продаде подразделенията си в Германия на Metro поради слабото потребление и силната конкуренция там.

Главният изпълнителен директор на компанията обяви, че е разочарован от продажбите в щатските магазини, обвинявайки за това високите цени на бензина, които отнемат част от покупателната способност на потребителите.

Компанията прогнозира, че печалбата на акция до края на годината ще бъде в рамките на 2,88-2,95 долара.

Днес на борсата във Франкфурт акциите на Wal-Mart се обезцениха с 1,574% до 35,02 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:09 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още