fallback

Air China намалява с 40% IPO-то си, лош пример за другите

Авиопревозвачът, чиито акции вече се търгуват в Хонконг, предвижда да събере 576 млн. долара чрез операцията

11:46 | 08.08.06 г.

Air China, най-голямата китайска авиокомпания, понижи с близо 40% очакванията си за реализирането на IPO-то си на борсата в Шанхай заради слабо търсене. Очаква се решението да окаже негативен ефект върху планираните множество други листвания на китайски компании.

Авиопревозвачът, чиито акции вече се търгуват в Хонконг, предвижда да събере 576 млн. долара чрез операцията, значително по-малко от очакваните в началото 1 млрд. долара.

Размерът на IPO-то е понижен с 39% до 1,639 млрд. нови акции от клас A, срещу прогнозирани в началото 2,7 млрд., в резултат на по-слабото търсене от институционални инвеститори. Цената за листването е фиксирана на 2,80 юана за акция, или в долната граница на обявените между 2,75 и 2,95 юана.

Освен това Air China е обещала да закупи до края на годината до 600 млн. свои акции на цена над тази от цената при листването, ако цената на акциите на борсата падне под тази на IPO-то, което е рядко срещана операция. Прогнозира се листването да се осъществи до 22 август.

За първи път в кратката петнадесетгодишна история на китайските финансови пазари се налага компания да понижи толкова значително очакванията си. Според анализатори това ще се възприеме като лош знак за състоянието на китайския финансов пазар като цяло, както и за перспективите му.

Освен започналите процедури по листване на китайски компании още десетина предвиждат IPO до края на годината, най-голямото от които се очаква да е това на Commercial Bank of China.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:53 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още